ВАКС визнав винуватими одеських адвокатів за привласнення коштів клієнта

ВАКС визнав винуватими одеських адвокатів за привласнення коштів клієнта

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила вирок на підставі угоди про визнання винуватості стосовно двох адвокатів із Одещини. Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

Обвинувачених визнано винуватими у вчиненні за попередньою змовою групою осіб підбурювання іншої особи до надання 6000 доларів США у якості неправомірної вигоди колегії суддів апеляційного суду за начебто пом’якшення покарання їх клієнту та у подальшому заволодінні цими коштами.

Так, захисники мали намір привласнити через обман зазначену «неправомірну вигоду». Необхідність її надання вони обґрунтовували фактично неіснуючою вимогою колегії суддів апеляційного суду за прийняття ними рішення про пом'якшення покарання та звільнення їх підзахисного від відбування покарання з іспитовим строком. При цьому, від самого початку у адвокатів не було наміру передавати суддям надану неправомірну вигоду, адже захисники сподівалися домогтися пом’якшення покарання внаслідок зняття претензій з боку потерпілого, а також завдяки визнанню їх підзахисним своєї вини в апеляційному суді.

Отриманими грошовими коштами винні особи розпорядились на власний розсуд. Їх дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 369; ч. 2 ст. 190 КК України.

Усвідомлюючи неминучість покарання за скоєні кримінальні правопорушення, обвинувачені пішли на співпрацю з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У результаті цього з кожним із них укладено угоду про визнання винуватості.

Вирок Вищого антикорупційного суду затвердив ці угоди. Адвокатам призначено покарання за сукупністю злочинів, відповідно у виді 5 та 4 років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України їх звільнено від відбування покарання з іспитовим строком 3 і 2 роки та покладенням обов’язків, передбачених ст. 76 цього Кодексу.