Скорочення штату: як діє роботодавець?

Скорочення штату: як діє роботодавець?

Однією з досить популярних причин розриву або припинення трудових відносин - скорочення чисельності або штату працівників.

Причиною скорочення може бути: погіршення фінансового стану підприємства; зменшення попиту і збуту продукції підприємства; ліквідація робочих місць зі шкідливими умовами праці; впровадження передових методів праці і так далі.

Цілком логічним буде, якщо підприємство прийме рішення припинити випускати певний товар, і таким чином відділ, що працює над цим товаром, вже не буде потрібним. Отже, людей скорочують.

Як відбувається звільнення працівника в такому випадку?

Якщо роботодавець прийме рішення про скорочення штату, то він повинен дотримуватися закріплених законодавством процедурних зобов'язань.

  1. Профспілка

За три місяці до наміченого звільнення, роботодавець повинен звернутися в Профспілкові організації для повідомлення їх про майбутнє скорочення штату, причини, кількості скорочуваних і категорій. До того ж роботодавець повинен отримати у них консультацію про те, як можна запобігти звільненням або скоротити кількість звільнених до мінімуму. (Ст. 494 Кодексу законів про працю України; ст. 22 Закону України «Про професійні спілки, їх права, гарантії діяльності»)

  1. Переважне право

Коли роботодавець приймає рішення про скорочення штату, він складає список тих, кого передбачається звільнити. Варто пам'ятати, що є категорії працівників, які мають переважне право на залишення на роботі. (Ст. 42 Кодексу законів про працю України)

Також необхідно враховувати пільгові категорії громадян, які можуть бути звільнені тільки в разі повної ліквідації підприємства. Але навіть в такому випадку, перш ніж організація ліквідується, людину необхідно працевлаштувати.

  1. Попередження та пропозиція

За два місяці до призначеної дати звільнення, працівника необхідно повідомити. (Ст.492 КЗпП)

Разом з оповіщенням про звільнення, роботодавець зобов'язаний надати працівникові варіант працевлаштування в цій же організації, але на іншій роботі. За умови, що такий варіант є.

При пропозиції потрібно пам'ятати про стан здоров'я працівника: а чи зможе він потягнути нову роботу?

Пропозиції про зміну робочого місця в рамках організації має надходити протягом двох місяців.

Якщо працівник відмовляється або роботи просто немає, то він звертається за допомогою до Державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.

  1. Оповіщення Державної служби зайнятості України

Роботодавець своєчасно повинен повідомити Державну службу зайнятості України, якщо майбутнє скорочення штату буде масовим. (Ст.492 КЗпП)

  1. Рішення профспілки

Найчастіше рішення про розрив трудових відносин буде прийнято за попередньою згодою виборного органу, первинної профспілкової організації, членом якої є працівник. Профспілки повинні дотримуватися термін в 15 днів, за які вони розглядають причини скорочення і протягом трьох днів, після закінчення 15 діб, повідомляють роботодавцю в письмовій формі про своє рішення. Якщо рішення немає, то за замовчуванням вважається, що профспілка дала свою згоду на звільнення працівника.

  1. Звільнення

Після закінчення двох місяців очікування, працівника звільняють. Людину можна звільнити і до закінчення попереджувального терміну, але тільки в тому випадку, якщо роботодавцю подали заяву про скорочення терміну попередження.

У день звільнення працівника видається трудова книжка (якщо до цього паперова версія зберігається у роботодавця) і копія наказу про звільнення.

А також в цей день йому виплачуються всі суми, належні йому від підприємства.