Привласнив знахідку та ледь не потрапив за грати: врятувало відновне правосуддя

Привласнив знахідку та ледь не потрапив за грати: врятувало відновне правосуддя

На базі системи БПД є проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області поділився з нами цікавим кейсом щодо цього проекту.

У житті трапляються ситуації, коли ми знаємо, як потрібно правильно вчинити, але бездумно робимо по-іншому. Добре, коли ці дії не призводять до негативних наслідків. Але якщо через таку помилку постає питання про кримінальну відповідальність? А якщо відповідати за такі необдумані дії доведеться 15-річному юнаку?

Ця історія трапилась біля одного з магазинів, що на Одещині. Микола побачив, як у Марини з куртки випав мобільний телефон. Дівчина не помітила, як це сталося, тому не повернулася за гаджетом. Микола став свідком ситуації і, дочекавшись коли Марина зайде в магазин, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, заховав телефон собі в карман.

Здавалося б, ситуація не складна, знайшли загублену річ – потрібно її повернути власнику. Але Микола чомусь вирішив вчинити по-іншому. Він не став повертати мобільний телефон, хоч і знав, хто є його власником. Юнак був переконаний, що в його діях немає нічого незаконного і що знайдений гаджет можна спокійно привласнити собі.

На відміну від хлопця, законодавство трактує такі дії як злочин, що передбачений ч. 1 ст. 185 КК України -  таємне викрадення чужого майна (крадіжка). Максимальне покарання передбачає обмеження волі на строк до п’яти років. Своїми діями хлопець спричинив Марині матеріальну шкоду на суму 6 тис. грн. Дівчина звернулася в поліцію, а юнаку загрожувало покарання.

Микола дуже непокоївся через неприємну ситуацію, що трапилась в результаті необдуманості його дій. Він ніколи раніше не вчиняв подібного, в школі навчався добре, скарг на нього не надходило, і батьки, дізнавшись від працівників поліції про крадіжку, не могли повірити, що це зробив їх син.

Завдяки тому, що Микола раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, у нього з’явився шанс виправити цю помилку шляхом участі у «Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги.

Взяти участь у програмі хлопцеві запропонував прокурор під час досудового розслідування. Юнак не довго думаючи  погодився, адже щиро розкаювався у вчиненому і хотів щоб все скоріше закінчилося.

Нагадаємо, що обов’язковими умовами, за яких застосовується ця програма є:

  • наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
  • вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
  • згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області ухвалив рішення про застосування програми та видав доручення для проведення медіації адвокату-медіатору Тетяні Сокол.

За результатами участі у програмі, Микола щиро покаявся, примирився з потерпілою, визнав завдану вчиненням кримінального правопорушення шкоду, вибачився та відшкодував завдані збитки в повному обсязі.

Всі вищенаведені обставини в сукупності свідчать про те, що хлопець перестав бути суспільно небезпечним в силу зміни обстановки, так як саме наявність міцних соціальних та родинних зв`язків, наявність контролю, проведення виховної роботи та залучення неповнолітнього до участі у програмі вплинули на поведінку хлопця. Батьки Миколи помітили, що він став більш відкритий та доброзичливий, охоче йде на контакт з членами родини. Хлопець зрозумів, що за всі необдумані вчинки обов’язково настають наслідки.

В результаті захисником було подано клопотання про звільнення Миколи від кримінальної відповідальності. Прокурор та потерпіла також не заперечували проти задоволення клопотання та звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності. Дівчина вважає, що хлопцеві, в силу його віку, потрібно дати шанс виправитись без покарання.

Програма відновлення завершилася успішно – ухвалою суду неповнолітній був звільнений від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрито. Сторони досягли примирення між собою, а Микола отримав урок на все життя.

Нагадаємо, раніше ми писали: