Збитися зі шляху: відновлювальна програма для неповнолітніх

Збитися зі шляху: відновлювальна програма для неповнолітніх

Проступки можуть бути у кожного. У підлітковому віці люди часто роблять не найкращі речі. Як не бути ув'язненим, усвідомити провину до того, як стане пізно? Для цього існує відновлювальна програма для неповнолітніх.

Що це таке?

Відновлювальна програма - процес, що контролюється медіаторів, під час якого порушник закону і потерпілий зустрічаються разом. Всі сторони обговорюють подію, приймають рішення. Також обговорюється яким чином той, хто провинився може відшкодувати заподіяну провину.
Така програма застосовується також щодо неповнолітніх, щоб дати людині шанс не стати засудженим, виправити ситуацію максимально комфортно для постраждалої сторони і винести висновок, що саме робити в цьому житті не можна.
Відновлювальна програма для неповнолітніх поширюється по всій території України. З 2019
року її запустили в декількох областях, трохи пізніше визнали її ефективність і запропонували впровадити по всій країні.

Програма може здійснюватися на декількох умовах:

- постраждала сторона - особа, по відношенню до якої було скоєно кримінальне правопорушення через що йому завдали моральної, фізичної або майнової шкоди.

- неповнолітній - вперше вчинив злочин, який визнав за собою провину і згоден на участь у програмі.

Мета Програми:

- забезпечити можливість відшкодування заподіяної шкоди;
- запобігти повторенню правопорушення;
- вивести неповнолітнього з кримінального процесу і допомогти йому ресоціалізуватися.

Як проходить участь у програмі?

До неповнолітнього правопорушника приходить прокурор, який передбачає взяти участь у відновленні. Така ж пропозиція йде в бік потерпілого. Лише в тому випадку, коли всі сторони згодні на Програму, інформація може бути передана координатору програми. Координатором є регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Координатор приймає рішення про застосування програми і виділяє медіатора, якому видає відповідне доручення на проведення медіації.
Медіаторами в даному випадку можуть бути адвокати, які включені до Реєстру адвокатів і надають безкоштовну вторинну правову допомогу. Також вони повинні пройти навчання за темою»базові навички медіації в кримінальному процесі".
Медіатор допомагає обом сторонам прийти до певного рішення. В ході медіації будуть визначені заходи для правопорушника. Ці заходи спрямовані на ресоціалізацію неповнолітнього - свідоме відновлення в соціальному статусі повноправного члена суспільства.

Що таке заходи ресоціалізації?

Це означає, що правопорушник буде повинен відвідувати тренінгових заняття, відвідування гуртків, громадські роботи, здійснювати волонтерську діяльність і т.д. Суд буде брати до уваги відвідування або здійснення неповнолітнім перерахованих вище занять і виносити своє остаточне рішення, враховуючи результати занять.

Нагадаємо, раніше ми писали:

Третя сторона не завжди зайва: докладніше про медіацію