Одеська міськрада хоче стягнути з власника "Delfi" близько 7,5 млн грн.

Одеська міськрада хоче стягнути з власника "Delfi" близько 7,5 млн грн.

У провадженні Господарського суду Одеської області перебуває справа № 916/1771/21 за позовом Одеської міської ради до Limited Partnership «Mister Drake PC» про відшкодування збитків у розмірі 7 584 268, 92 грн., а також відшкодування судових витрат: витрат зі сплати судового збору у розмірі 113 764, 03 грн. та витрат з перекладу на українську мову документів з англійської мови в розмірі 12045 грн.

Третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, є Управління інженерного захисту території міста та розвитку узбережжя Одеської міської ради.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що танкером-бункерувальником "Delfi", який належить Limited Partnership" Mister Drake PC", завдано збитків територіальній громаді м.Одеси в особі Одеської міської ради у розмірі 7 584 268,92 грн. Причиною збитків є аварійна морська подія, в результаті якої пошкоджений підводний хвилелом №7, що знаходиться між траверсами №10 і №10а в районі пляжу Дельфін в м.Одеса.

29.06.2021 р. Господарським судом Одеської області прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

07.07.2021 р. Господарський суд Одеської області отримав заяву про забезпечення позову, в якій Одеська міська рада просила суд накласти арешт на грошові кошти та все майно, що належить Limited Partnership «Mister Drake PC». Одеська міська рада вважає, що реальним способом забезпечення позову в даний час є саме накладення арешту на все майно і грошові кошти, що належать цій компанії, так як компанія-судновласник танкеру «Delfi» не зареєстрована в Україні, є іноземною компанією, і в Одеської міської ради відсутня яка-небудь інша інформація щодо іншого майна компанії-судновласника, грошових коштів, цінних паперів тощо, крім існуючого судна "Delfi".

Суд з'ясував, що вартість судна за курсом долара до гривні станом на 07.07.2021 року становить лише 953 739,5 грн, що явно не покриває всіх збитків, заявлених Одеською міською радою у цій справі.

Оскільки майно, яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшиться за кількістю або зіпсується за якістю на момент виконання рішення, Господарський суд Одеської області вважає правомірним застосування такого заходу забезпечення позову, як накладення арешту на кошти, що належать Limited Partnership «Mister Drake PC», в межах розміру позовних вимог - 7 584 268,92 грн і можливими судовими витратами, розмір, яких попередньо становить 125 809,03 грн.

Заходи забезпечення позову носять тимчасовий характер і зберігають свої дії до вирішення спору по суті.

Справу прийнято розглядати за правилами загального позовного провадження.

На судовому засіданні 19.01.2022 року, судом винесено ухвалу, яка занесена до протоколу судового засідання, закрито підготовче провадження і справу призначено до розгляду по суті з викликом учасників справи в судове засідання. Таким чином, судове засідання у даній справі відбудеться 16.02.2022 року о 12:40.

Нагадаємо, раніше ми писали: