Одеський суд залишив танкер "Delfi" у власності держави

Одеський суд залишив танкер "Delfi" у власності держави

Південно-західний апеляційний господарський суд постановив відхилити позов колишнього власника танкера "Delfi", і таким чином суд визнав, що судно є державною власністю.

Нагадаємо, британській компанії Mister Drake PC було дано 9 місяців на те, щоб прибрати танкер з одеського пляжу «Дельфін». Однак, судновласник не виконав дану вимогу. У зв'язку з цим, приватні компанії і Адміністрація морських портів підняли і відбуксирували танкер своїми силами.

Наприкінці 2020 року Кабінет Міністрів звернувся до Господарського суду Одеської області. Уряд порахував, що раз судновласник не посприяв ліквідації судна, то необхідно, згідно з Кодексом торгового мореплавання, позбавити власника прав на корабель.

Господарський суд Одеської області визнав доводи уряду переконливими і постановив передати права власності на танкер державі. Британську компанію Mister Drake PC це не влаштувало і компанія подала апеляційну скаргу в Південно-західний апеляційний господарський суд. У скарзі вона вказала, що Кабінет Міністрів був неналежним позивачем, замість нього мало бути Міністерство інфраструктури України, а також наполягав на відсутності правових підстав для визнання права власності на майно за державою.

Суд розглянув апеляційну скаргу компанії і відхилив її, залишивши рішення Господарського суду Одеської області в силі - танкер визнаний державною власністю.