Військовослужбовця зняли з квартирного обліку: позиція Верховного Суду

Військовослужбовця зняли з квартирного обліку: позиція Верховного Суду

«Військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, і члени їх сімей мають право на отримання житла, а, отже, і на залишення на обліку до отримання ними житла, в тому числі і в разі звільнення в запас або відставку», - постановив ВС у справі №748/303/20.

Позивач проходив військову службу у Збройних Силах України з 1992 рік по 2017 рік, таким чином його календарна вислуга становить 24 роки та 10 місяців.

З жовтня 1997 року позивача зарахували в загальну чергу на квартирний облік, з подальшим внесенням змін, як «безквартирний», для отримання житлової площі в смт Гончарівське Чернігівського району та області зі складом сім'ї в 4 особи, і з 26 травня 2015 року включений до списку військовослужбовців, які мають право на першочергове отримання житлових приміщень як учасник бойових дій.

Наказом тимчасово виконуючого обов'язки командира військової частини А1815 від 20 грудня 2017 року підполковника (позивача) звільнили з військової служби в запас за пунктом «а» (у зв'язку із закінченням терміну контракту) на підставі наказу командувача Сухопутних військ Збройних Сил України від 12 грудня 2017 року № 483. А також наказом тимчасово виконуючого обов'язки командира військової частини А1815 позивача виключили зі списків особового складу військової частини А1815 та зняли з усіх видів забезпечення з 20 грудня 2017 року.

У зв'язку з цим, чоловік звернувся з позовом до військової частини А1815 про визнання рішень незаконними та їх скасування, а також про зобов'язання вчинити певні дії. Позивач наполягав, що рішення військової частини протиправні і порушують його права щодо забезпечення постійним житловим приміщенням, оскільки держава взяла на себе обов'язок забезпечення військовослужбовців житловими приміщеннями, зокрема, військовослужбовців, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше. У позові чоловік також просив відновити його і його сім'ю на квартирний облік.

Чернігівський районний суд Чернігівської області став на бік військовослужбовця і задовольнив позов: рішення військової частини визнані незаконними і скасовані. Суд зобов'язав військову частину А1815 прийняти рішення про поновлення підполковника - позивача - та його сім'ї на квартирний облік військовослужбовців та осіб, звільнених з військової служби, які потребують поліпшення житлових умов у смт Гончарівське Чернігівського району Чернігівської області у загальній та першочерговій чергах за тим самим номером у списку, який був на момент зняття.

Суд мотивував це тим, що підстави для зняття позивача з квартирного обліку відсутні. Чернігівський апеляційний суд також став на бік військовослужбовця і залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Військова частина А1815 подала до Верховного Суду касаційну скаргу, в якій просила скасувати попередні судові рішення. Заявник вказує, що суди неправильно застосовують норми матеріального права і порушують норми процесуального права, і просить прийняти нове рішення щодо позову військовослужбовця.

Військова частина наполягала, що раз позивач звільнений з військової служби в запас по пункту «А» ч.6 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу», то відсутні підстави для його перебування на квартирному обліку у військовій частині А1815.

Позиція ВС:

За положеннями статті 47 Конституції України кожен має право на житло. Держава створює умови, при яких кожен громадянин зможе побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безкоштовно або за доступну для них плату відповідно до Закону. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

Держава забезпечує військовослужбовців житловими приміщеннями або за їх бажанням грошовою компенсацією за належне їм житлове приміщення на підставах, у порядку та згідно вимог, встановлених ЖК УРСР та іншими нормативно-правовими актами; порядок забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями, а також розмір і порядок виплати військовослужбовцям грошової компенсації за піднайм (найм) житлових приміщень визначаються Кабінетом Міністрів України.

Кабінетом Міністрів затверджено Порядок забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями.

Згідно з пунктом 3 цього Порядку військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей надається житло для постійного проживання. Забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житлом для постійного проживання провадиться шляхом надання один раз протягом усього часу проходження військової служби житла нового, виключеного з числа службового, вивільненого або придбаного у фізичних або юридичних осіб, надання кредиту для будівництва (купівлі) житла.

Пунктом 29 Порядку передбачено, що військовослужбовці, які перебувають на обліку при звільненні з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров'я, а також у зв'язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів у разі неможливості використання на військовій службі залишаються на обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду, а в разі розформування військової частини - у військовому комісаріаті і квартирно-експлуатаційному органі та користуються правом позачергового одержання житла.

Військовослужбовці не стоять на квартирному обліку або припиняють стояти, у разі: 1) поліпшення житлових умов, унаслідок чого відпала потреба в наданні житла; 2) засудження військовослужбовця до позбавлення волі на строк понад шість місяців, крім умовного засудження; 3) звільнення з військової служби за службовою невідповідністю, у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем; 4) подання відомостей, що не відповідають дійсності, але стали підставою для зарахування на облік; 5) в інших випадках, передбачених законодавством.

Вирішуючи спір, суди прийшли до правильного висновку про те, що позивач, який є ветераном війни і учасником бойових дій, з 02 жовтня 1997 року був зарахований в загальну чергу на квартирний облік для одержання житлової площі в смт Гончарівське зі складом родини 4 особи, і з 26 травня 2015 року включений в список військовослужбовців, які мають право на першочергове отримання житлових приміщень як учасник бойових дій; звільнений з військової служби у запас за пунктом «а» частини шостої статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»; має вислугу років у Збройних Силах України більше 20 років, тому підстави, визначені законом для зняття з обліку потребуючих поліпшення житлових умов, не настали.

Верховний суд дійшов висновку: військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, і члени їх сімей, мають право на отримання житла, а, отже, і на залишення на обліку до отримання ними житла, в тому числі і в разі звільнення в запас або відставку.

У зв'язку з перерахованим вище, КАС ВС залишає касаційну скаргу без задоволення, а попередні судові рішення без змін.