В Одесі відбулися слухання з питань безпеки журналістів

В Одесі відбулися слухання з питань безпеки журналістів

Сьогодні в Одесі відбулося регіональне слухання з питань безпеки журналістів. Захід пройшов за участю ТОП-представників МНС, Національної спілки журналістів України та Національної поліції. В Одеській області таке слухання відбулося вперше.

Спікерами заходу були:

- Антон Геращенко - заступник Міністра внутрішніх справ України;

- Сергій Томіленко - голова Національної спілки журналістів України;

- Олександр Ганжа - в. о. начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області;

- Євген Макаров - начальник Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції;

- Олександр Саламаха - начальник слідчого управління, заступник начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області;

- журналісти, які постраждали під час виконання своїх професійних обов'язків. Серед них були: Валерій Болган (головний редактор видання» виборчком"), Олександр Полуєв (шеф-редактор новин, 7 телеканал), Олена Балаба (Dumskaya.net), Роман Варшанідзе (головний редактор видання Альтернатива.орг, Овідіополь).

Також було виділено час для коментарів медіаекспертів.

Одними з них стали: Лариса Бурчо, ветеран журналістики, автор книг пам'яті загиблого редактора газети» Вечірня Одеса " Бориса Дерев'янка та Юрій Работін – голова Одеської обласної організації НСЖУ.

До слухань були підключені представники Національної поліції України в онлайн і офлайн режимах для більшого розуміння і налагодження взаємин поліції зі ЗМІ.

На заході обговорювалися питання: наскільки безпечно працювати журналістам в області і як розслідуються напади на журналістів в Одеській області. Також підняли питання і в слідстві були запропоновані варіанти як поліпшити рівень безпеки журналістів.

Проведення такого слухання пов'язане з тим, що Одеська область посідає друге місце в Україні за кількістю нападів на журналістів (на першому місці – м.Київ). Всього з 2017 по 2021 рік в Одеській області зафіксовано 40 випадків застосування сили проти журналістів. (Джерело « "Індекс фізичної безпеки журналістів України"».

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зазначив, що в цілому по Україні рівень фізичних атак на журналістів неприпустимо високий. Напади відбуваються на тлі помітної суспільно-політичної поляризації, залучення фізичних осіб у соціальних мережах до цькування журналістів.