Рада адвокатів України прийняла стратегію розвитку

Рада адвокатів України прийняла стратегію розвитку

На засіданні в Кам'янець-Подільському Рада адвокатів України прийняла стратегію розвитку на 5 років - з 2021 року по 2025 рік. Вона складається з чотирьох основних етапів:

  1. Планування;
  2.  Реалізація;
  3. Оцінка результатів і наслідків;
  4. Уточнення стратегії з метою підтримки її актуальності.

Також в документі значаться 26 пунктів, в яких визначили основні завдання, цілі та пріоритетні напрямки діяльності. Про це повідомляє прес-служба Ради адвокатів України (РАУ).

Стратегія, за твердженням заступника голови Національної асоціації адвокатів України (НААУ), Ради адвокатів України Валентина Гвоздія, є своєрідною картою, що показує, в якому напрямку рухається НААУ.

У Стратегію вкладалося прагнення НААУ розвиватися як авторитетна організація, незалежна, самоврядна та монолітна, яка забезпечує активну участь її членів у конституційному процесі та у втіленні конституційних змін у чинне законодавство. Стратегія передбачає удосконалення процедури професійної підготовки та розвитку адвокатів, поліпшення ефективністі системи комунікацій з усіма суб'єктами та учасниками правової реформи в Україні, забезпеченя ефективного розвитку міжнародного співробітництва НААУ з метою обміну досвідом кращими практиками адвокатського самоврядування та з питань діяльності інституту адвокатури в цілому.

Валентин Гвоздій підкреслив, що ще однією метою стратегії є вдосконалення процесу стажування з метою приведення його до максимально реальної картини. У НААУ вже є напрацювання робочої групи щодо цього і восени вони будуть передані на розсуд членів РАУ.

Згідно з документом, НААУ буде продовжувати брати активну участь у процесі реформування судочинства і вести послідовну роботу щодо поліпшення доступу громадян до безоплатної правової допомоги (БПД).

Заступник голови зазначив, що в даний момент НААУ не підтримує ту концепцію системи БПД, яка існує на сьогодні в Україні. Організація вважає, що система повинна бути замінена глобально, відповідно до світових стандартів. Роль адвокатури повинні бути підвищена і не залежати від будь-яких факторів.

Також у планах НААУ допомога Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (ВКДКА). А саме, удосконалення процесу розгляду дисциплінарних проваджень, адже члени ВКДКА часом розглядають по 30-40 об'ємних справ і засідають до ночі. Заступник голови наполягає на тому, що необхідно не тільки розвантажити членів комісії, а й полегшити доступ громадян до належних послуг.

НААУ відстежуватиме всі зміни, які торкнуться законодавства, адже вони можуть вплинути на роботу адвокатів.

Сам текст стратегії буде опублікований трохи пізніше на офіційному сайті НААУ.