Що робити під час сигналу тривоги та як себе вести у захисній споруді?

Що робити під час сигналу тривоги та як себе вести у захисній споруді?

Ваше життя багато в чому залежить від своєчасних та правильних дій в разі виникнення загрози. Допомогти в цьому можуть сигнали оповіщення цивільного захисту. Уважно слухайте повідомлення та виконуйте вказівки місцевих підрозділів з питань цивільного захисту.

Розпорядження та сигнали оповіщення цивільного захисту та рекомендації щодо дій в тій або іншій ситуації передаються через репродуктори (телевізори/радіоприймачі) або через гучномовці. Під час загрози нападу противника слід постійно тримати репродуктори ввімкненими.

Всі особисті документи потрібно мати поряд з собою: паспорт, диплом, свідоцтво про народження, шлюб та освіту, інші важливі документи.

Беріть участь у виконанні наступних заходів щодо забезпечення захисту власного життя:

  1. Підготовка захисної споруди (найпростішого укриття), в якій будете укриватися Ви та Ваша сім’я.
  2. Виготовлення та підготовка найпростіших засобів індивідуального захисту органів дихання та шкіри.
  3. Підготовка індивідуальних перев’язувальних пакетів, домашньої аптечки.
  4. Проведення імунізації від найбільш небезпечних інфекцій.

Є декілька типів сигналу оповіщення цивільного захисту, що потрібно робити?

  • «Повітряна тривога»- негайно вдягніться, вимкніть електроенергію, газові прилади, візьміть засоби індивідуального захисту, документи, медикаменти, запас харчів та негайно укрийтеся у захисній споруді (найпростішому укритті).
  • «Відбій повітряної тривоги»- ви можете повертатися додому чи на місце работи, допоможіть пораненим чи хворим.
  • «Радіаційна небезпека»- негайно вдягніть засоби індивідуального захисту та дійте так само як при «Повітряній тривозі».
  • «Хімічна небезпека»- негайно вдягніть протигаз, засоби захисту шкіри та укрийтеся у захисній споруді.

Залишайтеся у захисній споруді до тих пір, поки не почуєте сигнал «Відбій…» та порядок подальших дій.

Захисні споруди цивільного захисту – споруди, призначені для захисту (укриття) населення від засобів масового ураження в особливий період та від дії факторів ураження надзвичайних ситуацій у мирний час.
Вони розподіляються на сховища та протирадіаційні укриття та є основним засобом колективного захисту окремих категорій населення.

Всю інформацію про місцезнаходження сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших та швидко-споруджуваних укриттів, адреси їх розташування можна отримати в органах місцевого самоврядування, керівників суб’єктів господарювання (підприємств, установ, організацій, житлово-експлуатаційних об’єднаннях, асоціаціях та об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків) за місцем роботи та проживання.

Для швидкого заповнення захисної споруди, особи, що укриваються, повинні заздалегідь вивчити маршрути руху. Місцева влада (керівництво об’єкту господарювання) повинна зазначити покажчиками маршрут руху до захисних споруд, вивішеними чи намальованими на видимих місцях, від місць масового перебування людей.

У нічний час написи, покажчики і входи мають бути освітлені або дубльовані світловими покажчиками.

Особи, що укриваються, повинні прибувати у захисну споруду із засобами індивідуального захисту та дводобовим запасом продуктів у поліетиленовій упаковці (якщо вони не закладені у захисній споруді) та мати при собі найнеобхідніші речі.

Забороняється приносити у захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі.

Заповнювати захисні споруди необхідно організовано, без паніки. Особи, що укриваються, під час перебування у захисній споруді повинні виконувати усі вказівки командира і особового складу формування, що стосуються перебування у споруді, надавати їм необхідну допомогу.

Як потрібно себе вести під час перебування у захисній споруді?

У захисній споруді забороняється:

  • Палити;
  • Шуміти;
  • Запалювати без дозволу гасові лампи;
  • Свічки;
  • Не слід ходити по приміщеннях без особливої потреби;
  • Необхідно дотримуватися дисципліни;
  • Якнайменше рухатися.

Слід організувати позмінний відпочинок людей на місцях, обладнаних для лежання. Для повноцінного відпочинку можна тримати у захисній споруді або брати з собою легкі підстилки і невеличкі подушки з поролону, губчастої гуми або іншого синтетичного матеріалу.

Оповіщення осіб, що укриваються, про обстановку поза захисною спорудою і про сигнали та команди здійснюється командиром групи (ланки) з обслуговування захисної споруди або безпосередньо по радіотрансляційній мережі.

Вихід із захисної споруди здійснюється за командою "Відбій" (після уточнення обстановки у районі захисної споруди, а також у випадках вимушеної евакуації у порядку, який установлюється командиром групи (ланки) з обслуговування захисної споруди).

Працівники підприємств укриваються у сховищах підприємств за розпорядженням керівника підприємства, організації, непрацююче населення – після отримання сигналу від відповідних служб цивільного захисту району міста у сховищах та підвальних приміщеннях, закріплених за ЖКП, ОСББ.

Джерело: Офіційний сайт м.Одеса