Орендна плата під час воєнного стану в Україні

Орендна плата під час воєнного стану в Україні

Минуло два місяці з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України.

На сьогоднішній день одним  із ключових питань є орендна плата під час дії воєнного стану.

То, як бути, якщо орендодавець вимагає сплатити орендну плату, а орендар не має такої можливості, - розповіла Катерина Радіонова, адвокат ЮК «Legal Partner».

Чи потрібно під час форс-мажорних обставин платити орендну плату?

Відповідно до ч.1 ст.617 ЦК України, особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Для доведення обставин непереборної сили, через які неможливим було виконання зобов'язання потрібно звертатися до Торгово-промислової палати.

Згідно ч.1 ст.14-1 ЗУ «Про торгово-промислові палати в Україні», торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб'єкта господарської діяльності.

Положеннями ч. 2 ст. 14-1 ЗУ «Про торгово-промислові палати в Україні» форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) визначено як надзвичайні та невідворотні обставини, які об'єктивно унеможливлюють виконання зобов'язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов'язків відповідно до законодавчим та інших нормативних актів.

28 лютого 2022 року Торгово-промислова палата України опублікувала Лист, в якому офіційно визнала війну з РФ форс-мажорною обставиною. За українським законодавством настання форс-мажору звільняє сторони від відповідальності за невиконання договору. ТПП  зазначила, що цей лист можна використовувати замість сертифікатів про засвідчення форс-мажору.

Отже, орендар і надалі повинен сплачувати орендну плату, але якщо через форс-мажорні обставини він порушить строк сплати орендної плати, він не може бути притягнутий до відповідальності, передбаченої договором оренди чи законом.

Крім того, згідно з ч.6 с.762 ЦК України, наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

У договорі оренди може бути зазначено, що на час дії форс-мажорних обставин, сторони не тільки звільняються від відповідальності, а й строк сплати орендної плати відстрочується на строк дії обставин непереборної сили.

Однак, у разі виникнення спору орендаря з власником щодо можливості використання орендованого майна в період воєнного стану саме орендар повинен буде довести, що можливості користування у нього не було.

Чи є можливість звільнитись від орендної плати?

Існують два  варіанти, як зменшити орендну плату, або звільнитись від неї на період воєнного стану.

Перший – домовитись. Зверніться до орендодавця з письмовою пропозицією про зміни умов оренди. У письмовій пропозиції обґрунтуйте, чому ви не можете користуватися приміщенням або вносити платежі. У випадку, якщо власник майна погодиться з вашою пропозицією, обов’язково зафіксуйте нові умови в додатковій угоді до договору оренди. Однак, у випадку відмови орендодавця від перегляду умов оренди виникає другий варіант – звернення до суду.

У позовній заяві ви можете вимагати зменшення орендної плати або повного звільнення від неї з доведенням обставин, через які ви не маєте можливості користуватись приміщенням або сплачувати за нього.

У випадку, якщо вирішили звернутись до суду задля захисту своїх прав - звертайтесь за  кваліфікований юридичною допомогою задля визначення наявності підстав для зміни або розірвання договору та підготування для вас всіх необхідних документів та доказів.