Негативні коментарі під постами в соціальних мережах можуть спричинити штрафи для власників сторінок/акаунтів

Негативні коментарі під постами в соціальних мережах можуть спричинити штрафи для власників сторінок/акаунтів

Як часто ви замислюєтеся над тим, наскільки образливими можуть бути ваші коментарі в соціальних мережах? А як часто ви звертаєте увагу на коментарі під вашими публікаціями?

Ви зобов'язані стежити за тим, що відбуватися на вашій соціальній сторінці в коментарях або за вашими власними словами в Інтернет-просторі. Це стосується не тільки звичайних людей, особливо ретельно повинні дотримуватися даного правила зірки або політичні діячі, - саме на цьому наполягає ЄСПЛ у справі «Санчез проти Франції».

Суд дійшов висновку: заявник свідомо оприлюднив стіну свого аккаунта в Facebook, і таким чином, дозволив своїм друзям публікувати коментарі на ньому. Отже, заявник повинен був стежити і контролювати зміст опублікованих на його сторінці коментарів. Крім того, заявник повинен був розуміти, що його аккаунт може спричинити коментарі політичного змісту, які можуть привести до полеміки, й за ними він повинен був стежити додатково ретельно. Апеляційний суд також визнав, що статус заявника як політичного діяча вимагає від нього ще більшої пильності.

Згідно з матеріалами справи: кандидат на виборах до парламенту Джуліан Санчез опублікував на сторінці Facebook іронічний коментар щодо свого опонента, який викликав відгук у громадськості, в наслідок чого кілька третіх осіб опублікували свої коментарі під його думкою. Коментарі даних осіб були визнані расистськими, спрямованими проти мусульман.

Опонент Санчеза подав на нього і авторів коментарів до суду. Джуліана звинуватили в розпалі ненависті до мусульманської громади через те, що він не видалив коментарі третіх осіб з мовою ворожнечі.

В результаті, Санчеза і коментаторів оштрафували на 5000 євро: 4000 штраф і 1000 за моральну шкоду. Політик не залишив це просто так і подав апеляцію. Депутата все також визнали винним, але штраф скоротили до 3000 тисяч. Далі він звернувся до ЄСПЛ з проханням про захист своїх прав у зв'язку з порушенням свободи вираження поглядів - ст.10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Однак ЄСПЛ звернув увагу на те, що порушень права на свободу вираження поглядів Санчеза не було. Суд його звинувачує в тому, що політик не приділяв достатньої уваги і не зреагував належним чином на коментарі, які розмістили треті особи під його публікацією в Facebook. Суд вказує, що Санчез не міг не помітити дані коментарі, оскільки сам заявляв, що відвідує сайт щодня.

Таким чином, ЄСПЛ дійшов висновку, що рішення внутрішніх судів були засновані на відповідних і достатніх доказах. Людина повинна нести відповідальність за незаконні висловлювання третіх осіб на його сторінці Facebook. А якщо людина володіє публічним статусом, наприклад, як в даному випадку, є політиком і депутатом, то стежити за коментарями повинна ще уважніше.