Європейський суд визнав умови утримання Вадима Чорного нелюдськими: родичі одеського бізнесмена отримають компенсацію

Європейський суд визнав умови утримання Вадима Чорного нелюдськими: родичі одеського бізнесмена отримають компенсацію

«Скарги свідчать про порушення ст.3 і 13 Конвенції, що стосуються неадекватних умов утримання під вартою, і відсутності будь-яких засобів правового захисту», - постановив ЄСПЛ.

У Європейському суді з прав людини розглянули шість схожих скарг громадян України, які утримувалися в СІЗО. Причинами звернення було: застосування тортур у слідчих ізоляторах та нелюдське поводження з людьми. Серед розглянутих справ було одна, яка стосувалась одеського бізнесмена і політика Вадима Чорного.

Під час слідства у справі про пожежу в готелі «Токіо Стар», Вадим Чорний перебував у СІЗО. Він скаржився на брак свіжого повітря, брак їжі, двоярусні ліжка, цілодобове електричне світло, брак фізичних навантажень на свіжому повітрі, вимушене пасивне куріння в камері. Також він був змушений знаходиться в камері з інфекційними хворими.

ЄСПЛ визнав, що в даному випадку йдеться про порушення двох статей Конвенції:

Ст. 3 - «Ніхто не повинен піддаватися тортурам або нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню».

Ст. 13 «Кожен, чиї права або свободи, викладені справжньою Конвенцією, порушені, повинен мати ефективний засіб правового захисту в національному органі...".

Правовий захист в національному органі не здійснювався - всі скарги бізнесмена ігнорувалися.

Таким чином, суд постановив, що права людини були порушені, а родичі Вадима Чорного отримають від України компенсацію в розмірі 1300 євро протягом трьох місяців за курсом, який діятиме на дату розрахунку.