ВС підтвердив правомірність Указу Президента, в частині припинення громадянства Альперіна В.О.

ВС підтвердив правомірність Указу Президента, в частині припинення громадянства Альперіна В.О.

Велика Палата Верховного Суду розглянула справу за позовом Альперіна В. О. до Президента України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 14 квітня 2021 року № 161/2021 «Про припинення громадянства України» в частині втрати громадянства України Альперіна В. О.

Рішенням Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 23 грудня 2021 року в позові відмовлено. КАС ВС дійшов висновку про те, що оскаржуваний Указ Президента України видано на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, він відповідає критеріям, які визначені в ч. 3 ст. 2 КАС України. Також суд урахував рішення Європейського суду з прав людини у справі «Рамадан проти Мальти» (заява № 76136/12), у якому йдеться про те, що припинення державою громадянства особи з підстав, визначених законом, внаслідок набуття громадянства іншої держави у цій справі не є порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Це судове рішення позивач, який діє через адвокатів, оскаржив до Великої Палати ВС в апеляційному порядку.

За результатами розгляду справи ВП ВС апеляційну скаргу залишила без задоволення, а оскаржуване рішення суду першої інстанції – без змін.
Із постановою Великої Палати Верховного Суду від 15 вересня 2022 року у справі № 9901/166/21 (провадження № 11-18заі22) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень – https://reyestr.court.gov.ua.