ВРП спростовує заяву непрофесійних громадських організацій

ВРП спростовує заяву непрофесійних громадських організацій

Непрофесійні громадські організації поширили через засоби масової інформації заяву до Президента України Володимира Зеленського не призначати суддів на посади через начебто порушення процедури їх призначення. Про це повідомляє прес-служба Вищої ради правосуддя.

Вища рада правосуддя, керуючись Законом України від 4 червня 2020 року № 679-ІХ, рекомендувала Президенту України призначити суддів, кандидатури яких були розглянуті колегією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і які визнані такими, що відповідають займаній посаді.

Вказаний Закон було прийнято законодавцем з метою подолання негативних наслідків Закону № 193-ІХ, яким припинено діяльність ВККСУ. Адже в результаті блокування роботи ВККСУ (на вимогу тих самих громадських організацій) її повноважний склад не прийняв рішення щодо передання до Вищої ради правосуддя документів стосовно кандидатів. Закон № 679-ІХ надав ВРП повноваження приймати рішення про призначення суддів без рекомендації ВККСУ.

ВРП розглянула всі запропоновані кандидатури суддів у відкритих засіданнях з онлайн-трансляцією. Водночас жодна із громадських організацій не брала участі у засіданнях і не наводила додаткових мотивів, які викликали б обґрунтовані сумніви щодо відповідності кандидатів вимогам законодавства. ВРП також досліджувала висновки Громадської ради доброчесності і надавала їм оцінку.

Крім того, Верховний Суд надав оцінку діяльності цих суддів та зобов’язав ВРП розглянути подання про їх призначення.

Інша група –  судді, призначені на п’ятирічний термін. Згідно з нормами  Закону № 679-ІХ Вища рада правосуддя у разі проходження суддями кваліфікаційного оцінювання вносить подання Президенту без рекомендацій ВККСУ, яка не працює вже протягом двох років. Таким чином, ВРП рекомендувала призначити виключно тих суддів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання.

Наголошуємо, що відповідно до норм чинного законодавства кваліфікаційне оцінювання проводиться колегією ВККСУ, а не її пленарним складом (п.п. 4 пункту 1.3. Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, що затверджеий рішенням Комісії від 13.10.2016  № 81/зп-16).

Кваліфікаційне оцінювання здійснюється з метою визначення здатності судді (кандидата на посаду судді) здійснювати правосуддя у відповідному суді за визначеними законом критеріями (компетентність, професійна етика та доброчесність).

Нагадуємо, що українські суди потерпають від шаленого дефіциту суддів, що негативно впливає на доступ до правосуддя громадян, які звертаються для захисту своїх прав і свобод. На сьогодні правосуддя не здійснюється у восьми судах першої інстанції, у 86 судах здійснюють правосуддя по одному судді. Як наслідок, 137 тисяч громадян позбавлені доступу до правосуддя.

Закиди про непроходження суддями кваліфікаційного оцінювання спрямовані на введення в оману громадян і Президента, а також дискредитацію судової влади.

Вища рада правосуддя закликає утриматися від популістських закликів та звинувачень, які виглядають щонайменше абсурдними, абсолютно непрофесійними і політично заангажованими.