Вкусила собака: хто винен і як притягнути до відповідальності

Вкусила собака: хто винен і як притягнути до відповідальності

Багатьом знайоме почуття, коли тільки-тільки зароджується страх при вигляді собаки, яка гуляє без намордника, повідка і самого хазяйна. А якщо ви ще й розуміли, що це собака бійцівської породи, та ще й з ознаками агресії, страх спалахував миттєво. Добре, якщо ви проходите повз і забуваєте про це, поступово себе заспокоюючи. Але що, якщо зустріч пройшла не так гладко?

Багато власників собак, в тому числі бійцівських, не усвідомлюють, що їх улюблені вихованці можуть завдати людям реальної шкоди. Особливо таке можливо, якщо не займатися вихованням собаки.

З 1980 року в Україні діють «Правила утримання собак, котів і хижих тварин». Але, як виявилося на практиці, дані правила не завжди виконуються. Наприклад, в документі сказано, що великих вихованців потрібно вигулювати на повідку, потенційно небезпечних ще й в наморднику. Дайте собі відповідь на питання: як часто ви бачите собак, які відповідають цим правилам?

В рамках чинного законодавства, кожен орган місцевого самоврядування може розробити свої правила утримання домашніх тварин - якщо ви хочете завести собаку, варто поцікавитися і вивчити такий документ, якщо він є.

Згідно ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження», особа, яка утримує вихованця, повинна його ж і супроводжувати при прогулянці. Особа має бути старше 14 років.

Особа, яка супроводжує собаку, повинна забезпечити:

- безпеку оточуючих людей і тварин, а також майно від заподіяння шкоди твариною;

- безпеку супроводжуваного домашньої тварини;

- наявність повідка для здійснення вигулу собак та інших домашніх тварин, які можуть становити небезпеку для життя і здоров'я людини, поза місцем постійного утримання тварин, а також намордник на собаках порід, які включені до переліку небезпечних порід собак, затвердженого Кабінетом Міністрів України;

- наявність на тварині нашийника з ідентифікуючими відмітками.

Під час прогулянки не можна залишати тварину без нагляду.

Згідно зі ст. 24 цього ж Закону України, собаки, незалежно від породи, які знаходяться на вулиці без хазяйна - вважаються безпритульними і підлягають вилову. При цьому звертати увагу на нашийник (якщо він є) не будуть. Такі тварини потрапляють в притулок для тварин або центр реабілітації тварин.

На даний момент, законодавство не встановлює правила вигулу для бійцівських порід, але органи місцевого самоврядування можуть зробити це самі.

Згідно із законом вигулювати своїх вихованців можна лише у відведених спеціальних місцях. Зазвичай їх відзначають табличкою з написом.

Що робити, якщо вас вкусила собака?

Вам необхідно звернутися до медичного закладу, щоб отримати лікування і зафіксувати всі нанесені рани. Якщо є можливість, то при нападі слід відбігти на безпечну відстань і зафіксувати на камеру собаку, що вас покусала, наявність або відсутність на ній намордника/нашийника/повідка, хазяйна (якщо є). Якщо можливості немає, то постарайтеся запам'ятати як виглядав володар собаки, породу собаки і якісь відмінні риси (наприклад, незвичайне забарвлення).

Далі ви звертаєтеся в поліцію для подачі заяви. А потім можна довести справу до суду, де необхідно заявити вимогу про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Відповідальність

Власника собаки можуть звинуватити в трьох напрямках: адміністративному, цивільному, кримінальному.

Адміністративна відповідальність: згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, ст.154, якщо господар собаки вигулює її в не належному місці, а також без намордника/повідка/нашийника, то його чекає попередження або штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб - від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне порушення: від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб - від 30 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо завдано шкоди здоров'ю людини або майну: від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини. Для посадових осіб - від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян також з конфіскацією.

Кримінальна відповідальність: якщо собака покусала людину, то це можуть кваліфікувати як злочин, вчинений з необережності. В даному випадку, застосовується ст.128 Кримінального кодексу - необережне тілесне ушкодження тяжкої або середньої тяжкості. Хазяйна чекають громадські роботи на строк від 150 до 200 годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Якщо собака загризла людину, то це можуть визначити як вбивство з необережності (ст.119 КК) - обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

Однак, поліція рідко користується кримінальною відповідальністю - в Кримінальному кодексі немає окремої статті для отримання будь-яких травм від собак, а ось в Кодексі України про адміністративні правопорушення вона є.

І, нарешті, цивільна відповідальність: у Цивільному кодексі є окрема стаття (ст.1187), яка відносить службових собак і собак бійцівських порід до джерела підвищеної небезпеки. У разі, якщо собака покусала людини і людина доведе в суді, що це принесло йому моральну травму, то хозяйн буде зобов'язаний відшкодувати це грошима, майном або іншим способом.

Це відноситься до тих випадків, де у собаки є хозяйн. А що робити, якщо вас покусала бездомна собака?

Ви також робите все, що було описано раніше: лікарня, фіксування травм, поліція і суд. У суді ви вимагаєте у міської влади компенсацію за моральну шкоду. Чесно кажучи, довести подібне - складно. Але спробувати можна.