Виконавче провадження поступово переходить в онлайн-формат

Виконавче провадження поступово переходить в онлайн-формат

Міністерство юстиції та Державна виконавча служба розпочали співпрацю з патрульною поліцією України, Міністерством внутрішніх справ. Електронна взаємодія на даний момент стосується правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих автоматично. Тепер для примусового виконання будуть направлятися виконавчі документи, видані в електронній формі. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

Об'єднані автоматизовані та інформаційні системи фіксації порушень ПДР, сплати штрафів онлайн за допомогою мобільного додатку «Дія», направлення електронного виконавчого документа на базі автоматизованої системи виконавчого провадження до органів державної виконавчої служби (ДВС).

Виконавчі документи в електронній формі повинні відповідати всім вимогам Закону «Про виконавче провадження», на документах має бути електронний підпис.

Нововведення стало можливим після прийняття Верховною Радою змін до Закону України «Про виконавче провадження».

Зміни регулюють питання примусового виконання органами ДВС та приватними виконавцями рішень, які видані уповноваженими органами, у формі електронного документа. Закон не встановлює особливостей виконання виконавчих документів, які видані у формі електронного документа. При цьому, він не змінює порядок примусового виконання виконавчих документів, які видані в паперовій формі.

Таким чином:

  • скорочуються строки на оформлення та підготовку для направлення на примусове виконання постанови про накладення адміністративних стягнень за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху;
  • прискорюється проведення виконавчого провадження;
  • знижуються витрати на друк виконавчих документів та послуг поштового зв'язку;
  • менше паперової роботи для поліцейських;
  • процес проведення виконавчого провадження стане більш ефективним, технологічним і сучасним.