Ветерани війни та жертви нацистських переслідувань отримають щорічну допомогу

Ветерани війни та жертви нацистських переслідувань отримають щорічну допомогу

Кабінет міністрів України Постановою від 07.05.2022 № 540 затвердив “Порядок використання у 2022 році коштів державного бюджету, передбачених для виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань”.

Згідно з Постановою щорічну допомогу отримають:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, визнані особами з інвалідністю:

– I групи — 4 421 грн;

– II групи — 3 906 грн;

– III групи — 3 391 грн;

  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності — 1 491 грн;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 4 421 грн;
  • члени сімей загиблих і дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих УБД, учасників війни, які не одружилися вдруге; члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України — 966 грн;
  • учасники війни та колишні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників — 612 грн.

Важливо, щоб відповідний статус був набутий до 5 травня 2022 року. Допомогу виплачуватимуть до 1 липня 2022 року. Якщо до цієї дати особа її не отримала, потрібно звернутися до місцевого органу соціального захисту населення за місцем проживання і допомогу виплатять до 30 вересня цього року.

Відповідне роз'яснення надали фахівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.