В «Дії» запущено 7 нових соціальних послуг

В «Дії» запущено 7 нових соціальних послуг

Під час «Online Summit» Міністерство цифрової траснформації презентувало 7 нових соціальних послуг, які доступні на платформі «Дія».  Про це повідомляє прес-служба Міністерства цифрової траснформації.

Як зазначив Віцепрем´єр-міністр - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров:

- Зараз команда Мінцифри зосереджена на соціальній сфері, і сьогодні презентуємо надважливі послуги для багатьох українців: пенсії та субсидії. Ми максимально спростили їх отримання: прибрали бюрократію, поїздки до держустанов, десятки ксерокопій та довідок. Потрібна лише «Дія» і кілька хвилин. Відтепер українців самі обирають, коли їм зручно отримувати держпослуги.

Які нові послуги доступні на порталі Дія?

  • Оформлення субсидій. Субсидії — друга за популярністю держпослуга після зміни місця реєстрації. Цього року їх отримують 2,7 млн українців, а з держбюджету у 2021 було виділено 104,1 млрд грн. Відтепер людям достатньо подати заяву на порталі Дія та підписати своїм КЕП. 30 хв на заповнення у зручний для вас час — і жодної ксерокопії документа. Заява автоматично надійде до органів соцзахисту, які призначають субсидії. Крім того, субсидія на більшість видів послуг ЖКГ продовжуватиметься автоматично, якщо у людини протягом року нічого не змінилося.
  • Призначення та перерахунок пенсій. За даними ПФУ, щороку 400 тисяч українців оформлюють пенсію, а майже 900 тисяч подає заяву на її перерахунок. Тепер в «Дії» потрібно заповнити анкету, завантажити необхідні документи та надіслати заявку. Процес максимально автоматизований, щоб кожен міг це зробити. Скоротили кількість документів, полів для заповнення та час на очікування. Треба зазначити, який вид пенсії ви хочете отримувати та в який спосіб  — на банківську карту чи у відділенні пошти. Далі заявка потрапить на розгляд у Пенсійний фонд автоматично.
  • ОК-5, ОК-7, витяг з реєстру застрахованих осіб та довідка про доходи пенсіонера.ОК-5 та ОК-7 — одні з найпопулярніших довідок в Україні. Щороку їх видають 2,8 млн. Це довідки про ваш трудовий та страховий стаж. Вони потрібні при оформленні на роботі або для призначення пенсії, нарахування лікарняних. Тепер їх можна згенерувати на порталі Дія в декілька кліків. Те саме стосується і витягу з Реєстру застрахованих осіб та довідки про доходи пенсіонера. У декілька кліків ви можете отримати всю актуальну інформацію. На порталі Дія не треба буде подавати ніяких додаткових папірців. Необхідна довідка сформується та надійде на вашу електронну пошту.

У презентації послуг на Online Summit також взяли участь Міністр соціальної політики Марина Лазебна, Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева,  Радник, керівник напрямку підтримки реформ Посольства Швеції в Україні Сесилія Круна, Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд, президент Фонду Східна Європа Віктор Лях, керівник проєкту міжнародної технічної допомоги USAID/UKAID «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS Данило Молчанов.

Окрім цього, партнери Мінцифри презентували програму доступності та безбар’єрності, яка була створена за міжнародними стандартами.