Українцям розповіли про перетин кордону України дітьми та постановку на консульський облік

Українцям розповіли про перетин кордону України дітьми та постановку на консульський облік

Окремі категорії дітей, які через війну виїхали з України, потребують обов’язкової постановки на консульський облік. Особа, яка супроводжує дитину за кордоном зобов’язана звернутися до посольства чи консульства України для постановки дитини на тимчасовий консульський облік. Це передбачено Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (зі змінами, внесеними постановою КМУ від 12.03.2022 № 264).

Категорії дітей, які підлягають обов’язковому взяттю на консульський облік:

  • діти, які до виїзду за кордон цілодобово проживали в будь-якому закладі для дітей (незалежно від того, чи мають вони статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування);
  • діти, влаштовані до сімей патронатних вихователів;
  • діти, передані під опіку, піклування, влаштовані в прийомні сім’ї або дитячі будинки сімейного типу;
  • діти, які виїхали за межі України в супроводі одного з батьків (без наявності згоди другого з батьків), або у супроводі баби, діда, брата, сестри, брата, мачухи, вітчима чи інших осіб, яких уповноважив лише один із батьків дитини.
  • Для виїзду дітей за межі України можуть  бути  сформовані  групи дітей із супроводжуючими особами з розрахунку  один  супроводжуючий  не  більш  як  на  15 дітей/один супроводжуючий не більш як на чотири дитини з інвалідністю.

Навіщо потрібно ставити дітей на тимчасовий консульський облік?

Консульства захищають за кордоном права та інтереси громадян України.

Це необхідно робити задля обліку дітей, що змушені були виїхати за кордон внаслідок війни в Україні та для надання їм допомоги у разі необхідності. Також, у разі, коли дитина виїхала без згоди одного з батьків, постановка на облік допоможе розшукати дитину тим з батьків, без згоди якого вона була вивезена.

Коли та як звернутися до консульства?

Особа, що супроводжує дитину, може відразу після прибуття до місця перебування за кордоном повідомити про це відповідне посольство/консульство. Законодавство зобов’язує особу, що супроводжує дитину звернутися до консульства протягом одного робочого дня після прибуття до остаточного пункту призначення.

Для цього необхідно знайти посольство чи консульство України, на території консульського округу якого вона перебуваєте. Консульський облік громадян ведеться закордонними дипломатичними установами України відповідно до розподілу консульських округів. Знайти відповідне посольство чи консульство можна на сайті МЗС України.

Наступним кроком буде звернення до відповідного посольства/консульства за допомогою засобів електронного зв’язку. Електронним листом необхідно надіслати дані дитини, яку привезено з України (ПІБ, дата народження дитини, заклад, у якому перебувала дитина в Україні, адресу проживання дитини за кордоном, відомості щодо особи, яка дитину супроводжує, та її статус, контакти цієї особи).

Далі, до посольства чи консульства потрібно буде надати документи, необхідні для взяття дитини на тимчасовий консульський облік (список документів наведено нижче).

Консульська установа протягом одного робочого дня зобов’язана через  Міністерство закордонних справ України поінформувати Мінсоцполітики та Нацсоцслужбу про взяття дітей  на  консульській  облік.

Які документи необхідно надати до консульської установи?

  • фотокартку розміром 35 х 45 мм із зображенням обличчя дитини;
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон, виданий на ім’я дитини (за наявності);
  • паспорт громадянина України, виданий на ім’я дитини (за наявності);
  • свідоцтво про народження або витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини;
  • документ, виданий компетентними органами іноземної держави, який підтверджує перебування та адресу місця проживання дитини на території цієї держави ( за наявності);
  • оригінал вашого паспорта громадянина України чи паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
  • документи, що підтверджують ваші повноваження на супровід та представництво інтересів дитини за кордоном.

Що робити у випадку зміни адреси перебування дитини за кордоном?

У випадку зміни місця перебування дитини особа, що супроводжує дитину, зобов’язана повідомити про це посольство чи консульство, в якому дитина перебуває на обліку.

Якщо нова адреса дитини належить до консульського округу чи іншої закордонної дипломатичної установи України, особа, що супроводжує дитину, має звернутися до цього посольства чи консульства щодо прийняття дитини на тимчасовий консульський облік за новою адресою.

За  порушення Правил перетину державного кордону громадянами України, винні притягуються до відповідальності згідно з законом.