Технічний паспорт тепер можна перевірити онлайн

Технічний паспорт тепер можна перевірити онлайн

Єдина державна електронна система у сфері будівництва наділена тепер новою функцією - технічним паспортом. Перевірити відомості техпаспорта, довідок щодо змін у складі об'єктів нерухомого майна тепер стало простіше, адже для цього достатньо скористатися новою онлайн-функцією. Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку громад і територій України.

Технічний паспорт необхідний для проведення реєстраційних дій, наприклад, введення в експлуатацію будівлі, оформлення продажу або спадщини.

Нововведення дозволить зменшити кількість підроблених технічних паспортів, коли хтось спробує легалізувати об'єкти будівництва, в яких виявили порушення.

Нова функція буде на допомогу Державній архітектурно-будівельній інспекції України, державним реєстраторам, нотаріусам. Їм буде надана виписка з відомостями про технічну інвентаризацію нерухомості, яку вони звірять з документами.

Для достовірної роботи нововведення, необхідно, щоб ті, хто мав право проводити інвентаризацію об'єктів нерухомого майна, вносили дані про результати в єдину державну електронну систему у сфері будівництва. Зараз це здійснюється, але на добровільній основі.

Примусовими такі дії будуть, коли буде прийнятий порядок ведення електронної системи.

Після 01.12.2021 технічні паспорти будуть створюватися виключно за допомогою електронної системи.