Реформування системи правосуддя: думка фахівців

Реформування системи правосуддя: думка фахівців

Адвокат, керуючий партнер ЮК «Legal partner» Олександр Рябець, суддя-спікер Малиновського районного суду Одеси Сергій Черевко, та Катерина Кармазіна, доцент кафедри конституційного права та правосуддя ОНУ ім. І.І.Мечникова, секретар Ради адвокатів Одеської області обговорили в ефірі «7 каналу» судову реформу в Україні, формування ВККС, складнощі щодо обрання Етичної Ради та обрання членів ВРП.

Олександр Рябець, адвокат, керуючий партнер ЮК «Legal partner» зазначив, що в Україні функціонує три гілки влади: законодавча, виконавча та судова.

«Судова гілка влади має бути незалежною, але чомусь, інші гілки намагаються впливати на неї. Фактично Етична рада наділяється неконституційними повноваженнями, зокрема правом вирішального голосу міжнародним експертам встановлювати відповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя. Реформування системи правосуддя за участю міжнародного елементу не є гарантією успіху. А навпаки характеризує як легковажне ставлення до незалежності судової влади зокрема та державного суверенітету України в цілому. Я вважаю, що Етична Рада має бути запущена, проте, права членів, які були обрані Радою та права міжнародних експертів - мають бути хоча б рівними. Варто зауважити, що Закон щодо обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, також надає фактичний вирішальний голос міжнародним експертам», - підкреслив адвокат

Сергій Черевко, суддя-спікер Малиновського районного суду Одеси розповів, що судова реформа в Україні продовжується вже понад 30 років: «Зараз запущена чергова судова реформа. Незважаючи на численні дискусії та суперечки в юридичних колах стосовно  неконституційності окремих положень законопроєктів про перезавантаження ВККС та створення Етичної Ради, все ж їх було прийнято.

Я б розділив діючу реформу на дві складові. Перша складова – запуск ВККС , та друга – перевірка членів Вищої Ради правосуддя за допомогою Етичної Ради, яка буде складатись з трьох іноземних фахівців та трьох представників, яких обере Рада суддів України».

Разом з цим, Сергій Черевко зауважив, що в зв'язку з катастрофічною ситуацією що сталася в судовій системі, в плані кадрового голоду в судах, тобто фактичною відсутністю суддів,  оскільки на даний час в системі є вакантними більше 2300 посад суддів, і до кінця року майже 500 суддів залишається без повноважень, питання запуску ВККС та нормального функціонування ВРП є критично важливим, оскільки фізична нестача суддів суттєво впливає на навантаження діючих суддів, якість судових процесів та в решті-решт на доступ громадян до правосуддя.

В свою чергу, Катерина Кармазіна, доцент кафедри конституційного права та правосуддя ОНУ ім. І.І.Мечникова, секретар Ради адвокатів Одеської області зазначила, що все що стосується міжнародних експертів, має входити виключно до компетенції українського народу.

«У нас, як у кожної держави – є свій суверенітет, і ніхто не в праві з інших країн, розповідати, як нам будувати свої гілки влади, адже влада – належить народу.

Як науковець, я категорично проти існування Етичної Ради і формування її міжнародними експертами. Але с точки зору адвоката та людини, яка щодня стикається с пересічними фізичними та юридичними особами, які щодня питають «Наші справи не розглядаються, що нам робити?», то мені б дуже хотілося, щоб судова система запрацювала та професіонали перестали полишати цю систему, через навантаження.

Важливо розуміти, що від цього першочергово страждають громадяни.

Існує велика вірогідність, що Конституційний Суд України визнає норми цих Законів такими, що не відповідають Основному Закону держави. А в такому разі буде заблокована робота Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Слід нагадати,  що в результаті катастрофічної ситуації, яка склалася з непрацюючою майже два роки ВККСУ, наразі ми спостерігаємо кадровий голод в судах та величезне навантаження діючих судів. Однак, найстрашніше – це проблема доступу звичайних громадян до правосуддя», - підкреслила Катерина Кармазина.

Голова Ради суддів України, Богдан Моніч, також вважає, що норми про Етичну раду мають ознаки неконституційності, але РСУ все ж таки почала їх виконувати: «Ми зробили перший крок – провели перше голосування для делегування своїх представників до Етичної ради. Проте сьогодні ми не маємо жодного кандидата. Робота РСУ наразі полягає в тому, щоб заохотити найдостойніших колег йти в Етичну раду. Однак охочих небагато, тому що всі розуміють недосконалість закону.

Одним із першочергових завдань Етичної ради буде перевірка кандидатів. Проте таку перевірку потрібно здійснювати таким чином, щоб уникнути будь-яких збоїв у роботі ВРП».