Робота за кордоном: як не потрапити в пастку?

Робота за кордоном: як не потрапити в пастку?

Хоч раз, але ви чули історії про людей, які пройшли через незаконну трудову експлуатацію - трудове рабство. Але як багато ви про нього знаєте? Як його уникнути? Які ознаки вбережуть вас від цього виду експлуатації?

На жаль, через те, що в Україні майже найнижчі зарплати, дуже важко знайти робоче місце і легко втратити, то люди все більше і більше звертають увагу на інші країни в пошуках заробітку. І стати жертвою трудового рабства шанси ростуть і ростуть.

Трудове рабство - поширена форма невільництва. Найчастіше поширена серед чоловіків і жінок працездатного віку. У них забирають документи, гроші, речі. Люди втекти не можуть - або занадто далеко від найближчого населеного пункту, або біля них є наглядачі, які неприпустять втечі.

Як себе убезпечити?

Якщо ви звернули увагу на пропозицію роботи за кордоном, то:

  1. Зберіть всі контакти служб, які можуть стати в нагоді. Запишіть їх як в телефон, так і на папері, яку носите з собою. Поставте номери на швидкий набір. У списку таких номерів повинні бути місцеві правоохоронні органи, посольство України та організації, які займаються захистом мігрантів.
  2. Зробіть копії своїх документів, зберігайте їх окремо від оригіналів, але поруч з собою. Також зробіть електронні копії документів.
  3. При підписанні договору з фірмою, яка обіцяє Вам роботу, ретельно прочитайте все, що є на аркуші. Зверніть увагу на дрібний шрифт іноземною мовою-обов'язково перекладіть. Найкраще - зробіть копію або непомітно сфотографуйте і віднесіть на консультацію до юриста.
  4. Обов'язково повідомте своїм рідним і близьким куди ви їдете, в яке місто, де зупиніться. Не відкладайте на потім! Вас можуть просто на половині шляху відвезти кудись не туди, але у ваших близьких буде хоч якась зачіпка.
  5. Домовтеся заздалегідь з рідними, кому будете дзвонити в дорозі, про якусь кодову фразу. Якщо ви розумієте, що щось йде не так, то вам потрібно сказати цю фразу, щоб людина на тому кінці дроту зрозуміла, що треба вас рятувати. Фраза повинна бути невимушеною і нейтральною, щось звичайне, що не викликає підозр.
  6. "Роботодавець" може спробувати відібрати у вас паспорт. Намагайтеся ні в якому разі цього не допустити. Пам'ятайте, для роботодавців вистачить і копії документів, саме їх і вручайте людині.
  7. Уважно стежте за тим, щоб не потрапити в економічну пастку. За вас можуть оплатити проїзд з вашої країни в іншу до місця роботиабо зробити документи для поїздки, а потім зажадати відшкодування. Зазвичай ніяких чеків не надають, але запевняють, що сума неймовірно величезна. У підсумку, вам доводиться відпрацьовувати ваш "борг". За цей час борг буде тільки рости- до нього додадуть борги за житло, їжу, медичну допомогу і багато іншого, що знайдуть.
  8. Не вірте оголошенню, яке говорить, що для роботи вам не знадобиться мова країни, в яку ви поїдете.
  9. Перевірте компанію в інтернеті: відгуки, відкриті бази даних, фотографії.
  10. Трудову візу оформляйте самі, не варто погоджуватися на пропозицію фірми про роботу без візи.
  11. Якщо в оголошенні немає повної назви фірми і адреси-привід насторожитися. При спілкуванні з людиною фірми вимагайте повної інформації про контору. Якщо її не надають - краще не зв'язуйтеся з ними.
  12. Прийдіть на співбесіду, переговори, підписання договору з довіреною людиною. Найкращезюристом.
  13. Зв'яжіться з Посольством країни, куди збираєтеся їхати-дізнайтеся правила щодо працевлаштування або навчання.

А найкраще, зверніться перед поїздкою на безкоштовну гарячу лінію - "527". Там вам нададуть консультації з протидії торгівлі людьми.