Одеситам нагадали алгоритм дій під час знаходження вибухонебезпечного предмету

Одеситам нагадали алгоритм дій  під час знаходження вибухонебезпечного предмету

Одеська міська рада нагадала одеситам алгоритм дій під час знаходження вибухонебезпечного предмету.

Багато вибухонебезпечних предметів, які застосовуються під час бойових дій, можуть з різних причин не вибухнути. Вони становлять особливу небезпеку, адже досі зберігають здатність до вибуху.

До подібних вибухонебезпечних предметів, які ви можете зустріти найбільш часто, відносяться: протитанкові і протипіхотні інженерні міни, артилерійські снаряди, мінометні міни, авіаційні бомби, гранати, детонатори різних боєприпасів і детонаторів, освітлювальні і сигнальні ракети і патрони.

Ваші дії, якщо ви виявили підозрілий предмет:

  1. Негайно припиніть всі роботи в місці (районі) виявлення підозрілого предмета (заглушіть двигун/зупиніть техніку).
  2. Якщо є можливість, постарайтеся попередити про знахідку інших осіб, що знаходяться поруч.
  3. Відведіть всіх людей, які знаходяться поблизу, на безпечну відстань від предмета (не менше 100 м). Рухатися необхідно по своїх слідах.
  4. Якщо ви стали свідком, як невідома людина залишила підозрілий предмет, постарайтеся максимально запам'ятати інформацію про нього: зовнішність, одяг, транспорт, номерні знаки.
  5. Позначте місцезнаходження предмета: якщо є можливість захистіть його, використовуючи різні підручні матеріали (дошки, жердини, мотузки, шматки яскравої тканини та ін).
  6. Зберігайте спокій і не панікуйте, надавайте допомогу літнім, тяжкохворим людям і дітям.
  7. Повідомте про те, що відбувається в оперативні служби за телефонами: 101 - у разі виявлення підозрілого предмета, і 102 - у разі виявлення боєприпасу. Надайте інформацію про характерні ознаки предмета: місце розташування, дата і час виявлення, а також про особу, що його виявило.
  8. Дочекайтеся представників правоохоронних органів або ДСНС України, перебуваючи якнайдалі від місця знаходження або за будь-яким захисним укриттям, і не допускайте до небезпечної зони інших людей.
  9. Якщо виникне загроза виникнення вибуху, лягайте на землю в найближче поглиблене місце (канава, яма і т.д.), ногами до епіцентру вибуху, обличчям вниз і прикрийте голову якимись речами/руками. При цьому долоні повинні щільно закривати вуха і відкрийте рот для врівноваження тиску. Звуковий (акустичний удар) може привести до розривів судин і барабанних перетинок.

Пам'ятайте, категорично заборонено:

  • Підходити, торкатися предмета, пересувати його.
  • Перебувати поблизу предмета, курити, користуватися засобами радіозв'язку, мобільними предметами - це може спровокувати вибух.
  • Заливати предмет рідинами, засипати його грунтом, намагатися чимось його накрити.
  • Намагатися самостійно знешкодити предмет.
  • Здійснювати на предмет будь-які самостійні дії: звукове, світлове, теплове або механічний вплив, вибухові речовини, отруйні і чутливі до механічних впливів і нагрівання.

Які ознаки вказують на можливу приналежність підозрілого предмета до вибухового пристрою?

  • Знаходження в місцях з масовим перебуванням людей (громадському транспорті) валізи, пакета, коробки і т.д. без нагляду.
  • Зовнішня схожість предмета з боєприпасом і піротехнічними виробами.
  • Наявність на предметі розтяжок, дротів, що тягнуться від предмета мотузок, скотча.
  • Наявність джерел живлення (батарейки, акумулятора, тощо), антен з радіопристроєм, годинного або електронного таймера.
  • Наявність підозрілих звуків, які лунають від предмета (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу).
  • Характерний запах: гас, розчинник, паливно-мастильні та хімічні матеріали.
  • Наявність елементів (деталей), які не відповідають прямому призначенню.
  • Наявність сторонніх підозрілих предметів у дверях, вікнах, дереві, закріплених за допомогою нитки, дроту, важелів, шнурів тощо.