Податкова застава: що це і коли виникає?

Податкова застава: що це і коли виникає?

Як громадянин України ви зобов'язані своєчасно виконувати свої зобов'язання перед державою: вчасно платити податки, збори, внески, податкові платежі... але буває іноді так, що ви не можете це робити або просто не хочете. Що вас чекає?

Почнемо, мабуть, із застави, для розуміння, що це таке.

Застава - спосіб забезпечення зобов'язань. Наприклад, у вас тимчасово забирають якусь річ, і повертають її за умови, якщо ви виконаєте все від вас необхідне.

Податкова застава була введена державою в 1998 році. Його мета - забезпечити погашення податкової заборгованості, яка виникла через платника податків.

Що таке податкова заборгованість?

Це суми тих податків, які не були сплачені вчасно, а також зборів, неподаткових платежів до бюджетів і державних цільових фондів, пені, штрафи та інші санкції.

На що можуть накласти податкову заставу?

Як тільки у вас з'явилася податкова заборгованість, то все ваше майно і майнові права - об'єкти податкової застави. Якщо ви - підприємець, то застава торкнеться майна та майнових прав, які використовуються для здійснення підприємницької діяльності.
Зверніть увагу на те, що якщо у вас немає майна, то під заставу потрапляє ваше майбутнє майно. Як це працює? Майно рано чи пізно з'явиться у боржника, і він повідомить про нього в податкову. Ось тоді на нього і накладуть заставу.
Всі податкової застави на майно вносяться до відповідних баз. Якщо заставу накладено на нерухомість, то дані внесуть до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Якщо на рухоме майно - до Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Коли виникає податкова застава?

  1. Наступного дня після кінцевого строку сплати податку;
  2. З дня виникнення податкового боргу;
  3. З дня укладення договору про розстрочення податкового боргу.

Як можна припинити податкову заставу?

Ви можете:

  • надати документ, який підтверджують сплату боргу;
  • визнати, що ваша заборгованість-безнадійна;
  • ініціювати процедуру адміністративного, або судового оскарження дій податкового органу.

А також вас звільнять, якщо суд визнає вас банкрутом.

Чи можете ви продати своє майно, яке знаходиться під податковою заставою?

Без дозволу податківця ви не маєте право це зробити. Якщо ви все ж вирішили порушити закон, то майте на увазі, передбачений штраф у розмірі вартості майна, яке було відчужено.
Однак, якщо ви продасте товари, запаси або готову продукцію, які будуть під податковою заставою, але виручені кошти направите на погашення податкового боргу - вас ні в чому не звинуватять.