Податкова служба пояснила особливості сплати єдиного внеску

Податкова служба пояснила особливості сплати єдиного внеску

Яким чином відбувається сплата та розрахунок єдиного внеску за основним місцем роботи та за сумісництвом, пояснила Державна податкова служба Запорізької області.

Сума заробітної плати, нарахована кожній застрахованій особі: основна та додаткова зарплата, інші заохочувальні виплати, компенсаційні виплати, а також сума винагороди фізичним особам за виконання робіт за цивільно-правовими договорами, є базою нарахування єдиного внеску.

Основним місцем роботи вважається те місце роботи, з яким працівник уклав трудовий договір і дане місце визначено як основне, згідно з поданою заявою та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру.

Згідно зі ст.7 Закону України №2464 бази нарахування єдиного внеску (ЄВ), єдиний внесок встановлюється у розмірі 22%.

Якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ.

Що стосується працівників, у яких є робота за сумісництвом, то при нарахуванні фізичним особам ставка єдиного внеску застосовується до певної бази нарахування незалежно від її розміру.

Таким чином:

  • якщо працівник, який протягом календарного місяця, працював на основній роботі і за сумісництвом, отримав загальну суму доходу менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, то сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати і ставки ЄВ;
  • якщо працівник працював на різних підприємствах, а за основним місцем роботи отримав заробітну плату менше розміру мінімальної заробітної плати, то сума ЄВ розраховується також, як і в попередньому випадку.
  • на ту заробітну плату, яка отримана працівником не за основним місцем роботи, нарахування ЄВ на дохід здійснюється згідно з абзацом 3, ч.5, ст. 8 Закону №2464, незалежно від його розміру.