Набув чинності закон про необмежений доступ адвоката до підсудного

Набув чинності закон про необмежений доступ адвоката до підсудного

8 серпня 2021 року набрав чинності законодавчий акт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення затриманому, підозрюваному, обвинуваченому, засудженому права на отримання правової допомоги» №1637-IX.

Що змінилося?

1. Документом передбачається доступ адвоката до підозрюваного/обвинуваченого/засудженого в будь-який день року (робочий/неробочий/святковий/вихідний).

2. Також закон дає підзахисному право на спілкування з адвокатом з 8:00 до 20:00 без обмежень у часі. Ця зміна стосується і тих засуджених, які знаходяться в медичних установах, розміщених в карцерах.

3. Якщо зустріч повинна бути у вихідний/святковий або неробочий день, то про це необхідно попередити адміністрацію установи виконання покарань, установи охорони здоров'я, в якому знаходиться засуджений, заздалегідь - не пізніше ніж за 24 години.

4. Якщо зустріч відбувається з ініціативи адвоката, а засуджений відмовляється від зустрічі, то зустріч все одно відбудеться - засуджений зобов'язаний особисто повідомити особу, яка попросила про зустріч, про небажання розмови. Після того, як підзахисний особисто повідомить про це адвоката, зустріч припиняється.

5. Адвоката повинні допускати до підзахисного на будь-якій стадії розгляду кримінальної справи.

6. Зустрічі між адвокатом і засудженим конфіденційні. Аудіофіксація заборонена, але можна здійснювати відеофіксацію. У разі, якщо ведеться відеозапис зустрічі, всі учасники повинні знати, де розташовується камера. Але камеру необхідно розташувати таким чином, щоб вміст документів, які можуть бути у засудженого або адвоката, не можна було зафіксувати і розпізнати. Відеофіксація також здійснюється без аудіодоріжки.

7. Захисник у кримінальному провадженні/юрист/законний представник/адвокат/фахівець у галузі права, який представляє людину в Європейському суді з прав людини має право на зустріч з одним засудженим. Зустріч з двома і більше засудженими одночасно не допускаються.

При цьому засуджений має право на зустріч з двома вищепереліченими особами, не більше.

8. На зустрічі може бути присутнім персонал установи виконання покарань, якщо є письмова заява від обвинуваченого з проханням про це.