Які обов’язки і права пішоходів під час блекаутів

Які обов’язки і права пішоходів під час блекаутів

Ворог руйнує нашу енергосистему ракетними обстрілами, але тимчасова відсутність світла не може зруйнувати нашу волю та прагнення до перемоги. Через відключення електроенергії в містах і селах не працює вуличне освітлення і коли закінчується робочий день, працівники повертаються додому майже в суцільній темряві.

Тому не зайвим буде подбати про те, щоб бути поміченим на дорозі для водіїв авто. У пригоді можуть стати світловідбиваючі стрічки або рефлективні елементи. Крім цього, пішоходи повинні пам’ятати, що вони також є учасниками дорожнього руху і мають дотримуватися встановлених правил.

Про обов’язки і права пішоходів розповідає директорка Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Кулішова.

Як потрібно переходити дорогу

Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку. Якщо немає тротуарів чи пішохідних доріжок або пересуватися по них неможливо, можна йти по краю дороги назустріч руху транспортних засобів. При цьому треба бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

Переходити проїзну частину необхідно по пішохідних переходах, а лише у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.

Якщо в зоні видимості пішохода немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, тоді можна переходити її під прямим кутом в тих в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки.

Пішоходам заборонено:

  1. виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;
  2. раптово виходити чи вибігати на проїзну частину, в тому числі й на пішохідний перехід;
  3. допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину;
  4. переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга або дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках, а також у місцях, де встановлено огородження;
  5. затримуватися і зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху;
  6. рухатися по автомагістралі чи дорозі для автомобілів, за винятком пішохідних доріжок, місць стоянки і відпочинку.

Яке покарання за порушення правил дорожнього руху пішоходами

Пішоходам, які порушують правила дорожнього руху, загрожує покарання – штраф у розмірі 255 грн. Якщо пішохід перебував у стані сп’яніння доведеться сплатити 680 грн. А коли порушення спричинили створення аварійної обстановки винному загрожує штраф у 850 грн або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин (стаття 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Якщо пішохід, нехтуючи правилами дорожнього руху, не лише створив аварійну обстановку на дорозі, а й став причиною ДТП, він зобов’язаний відшкодувати всі збитки – матеріальну та моральну шкоду, яка була завдана транспортним засобам чи іншим пішоходам – це передбачено статтею 1166 Цивільного кодексу України.