ВС встановив, що Організація колективного управління не є власниками об'єктів авторського права, а отже не можуть з власної волі володіти, користуватись та розпоряджатись ними

ВС встановив, що Організація колективного управління не є власниками об'єктів авторського права, а отже не можуть з власної волі володіти, користуватись та розпоряджатись ними

Організація колективного управління не є власником об'єктів авторського права, а отже не може з власної волі володіти, користуватись та розпоряджатись ними. 

КГС ВС від 01.02.2022 у справі № 910/14152/19 щодо відсутності в організації колективного управління права власності на об’єкти інтелектуальної власності (майнових прав на них), які передаються їй в управління.

КГС ВС встановив, що Організація колективного управління не є суб’єктом авторського права та/або суміжних прав, а здійснює колективне управління майновими правами, які передаються їй в управління авторами та іншими суб’єктами авторського права та/або суміжних прав.

Безпідставним є ототожнення передачі (відчуження) суб’єктами авторського права та/або суміжних прав об’єкта авторського права та/або суміжних прав (яке згідно із чинним законодавством є підставою для набуття права власності на відповідне майно іншою особою) з переданням майнових прав на відповідні об’єкти в управління, зокрема, організації колективного управління.

Колективне управління не тягне за собою виникнення в організації колективного управління права власності, а отже й здійснення з власної волі володіння, користування, розпорядження відповідними об’єктами інтелектуальної власності (майновими правами на них).

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 01.02.2022 у справі № 910/14152/19 можна ознайомитися за посиланням – http://reyestr.court.gov.ua/Review/102914140.