ВРП відреагувала на повідомлення одеського судді про втручання у її професійну діяльність

ВРП відреагувала на повідомлення одеського судді про втручання у її професійну діяльність

Суддя Приморського районного суду міста Одеси Єршова Лариса Сергіївна повідомила ВРП про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні суддя вказала про підроблення невідомими особами ухвал слідчого судді Приморського районного суду міста Одеси Єршової Л.С. у справі про накладення арешту на грошові кошти ТОВ «ФИРМА ХОРОШАЯ». Вона також зазначила, що відповідно до інформації, яка міститься в автоматизованій системі документообігу, у провадженні Приморського районного суду міста Одеси взагалі не перебувала така справа і, відповідно, жодні судові рішення у цій справі не можуть існувати.

Крім того, у повідомленні вказано, що після вивчення ухвал, надісланих до суду банківськими установами, з’ясовано, що зазначені у документі дані вигадані та фактично не існують, підписи судді, секретаря судового засідання та печатка суду є підробленими, що дискредитує як правосуддя в цілому, так і репутацію судді та може зашкодити авторитету правосуддя. На думку судді, внаслідок підроблення судового рішення можуть бути порушені основні засади судочинства, встановлені Конституцією України та Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

З огляду на вказане, відповідно до частини четвертої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», суддя звернулась із повідомленням про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора.

За результатами розгляду повідомлення судді розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). На цей час досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії.

Під час проведення перевірки відомостей, викладених у повідомленні судді Приморського районного суду міста Одеси, ВРП встановила, що обставини виявлення підробленого судового рішення, яке відповідно до норм Конституції України (стаття 129-1) ухвалюється іменем України, можуть мати наслідком порушення основних засад судочинства та завдань суду, встановлених Конституцією України та Законом України «Про судоустрій і статус суддів», а також нести загрозу авторитету правосуддя.

Відповідно до статті 131 Конституції України, статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП вживає заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Враховуючи, що обставини, повідомлені суддею Ларисою Єршовою, перевіряються уповноваженими державними органами в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 358 Кримінального кодексу України, за фактами, викладеними в повідомленні судді Приморського районного суду міста Одеси Лариси Єршової.