Верховна рада скасувала обов'язкову переатестацію моряків

Верховна рада скасувала обов'язкову переатестацію моряків

Морякам тепер не потрібно проходити обов'язкову періодичну переатестацію. Верховна Рада прийняла законопроект № 3944, який скасував цей обов'язок.

Причиною нововведень, згідно з пояснювальною запискою до проекту Закону, є те, що моряки змушені витрачати на складання іспитів свої гроші і свою відпустку між рейсами, адже законодавство України не визначає для моряків альтернативних способів повторного підтвердження диплома, але встановило вимогу про проходження курсів підвищення кваліфікації та обов'язкової здачі кожним моряком іспитів у державних кваліфікаційних комісіях.

Вимога про обов'язкову переатестацію негативно впливає не тільки на моряків, а й на посадових осіб інспекції з підготовки та дипломування моряків. У посадових осіб збільшується навантаження через постійно звертаються для переатестації моряків, у зв'язку з чим залучається більше осіб для прийняття іспиту. Досі посадовими особами використовуються не сучасні інформаційні технології при обробці документів, у зв'язку з чим з'являються штучні черги моряків.

Законопроект №3944 скасовує обов'язкову переатестацію моряків. Натомість цього пропонується повторне підтвердження диплома моряка не більше ніж через п'ять років з дати видачі попереднього підтвердження без складання іспитів у Державній кваліфікаційній комісії при дотриманні певних вимог.

Вимоги:

  •  придатність для роботи на суднах за станом здоров'я;
  •  наявність підтверджених діючих свідоцтв про схвалену обов'язкову підготовку, необхідну для диплома;
  • наявність стажу роботи на судах з виконанням при цьому функцій, відповідних диплому, строком не менше в цілому 12 місяців з попередніх п'яти років або сумарно трьох місяців з попередніх шести місяців перед повторним підтвердженням диплома; наявність стажу роботи на судні або успішного закінчення схваленого курсу або курсів підготовки, або завершення підтвердженого стажу роботи на судні з виконанням при цьому функцій, відповідних наявному диплому, протягом не менше трьох місяців в понадштатної посади або на посаді командного складу, нижче тієї, яка передбачена цим наявним дипломом, безпосередньо перед заняттям посади, для дійсний.

Позбавлення звання та вилучення диплома або кваліфікаційного свідоцтва допускається тільки за рішенням суду.

Народний депутат Олександр Горенюк зазначає, що законопроект завдає нищівного удару по корупціонерів, які заробляють величезні гроші на схемах з дипломуванням українських моряків.

- За інформацією моряків, розмір хабара став досягати 10 000$. Уявіть, дійшло до того, що сім'ї моряків беруть кредит, щоб погасити хабар, - каже Олександр.