Верховна Рада прийняла за основу проект щодо захисту інвесторів житлової нерухомості

Верховна Рада прийняла за основу проект щодо захисту інвесторів житлової нерухомості

На засіданні 8 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект №5091 про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть побудовані в майбутньому.

Документ визначає особливості, пов'язані з цивільним обігом об'єктів незавершеного будівництва та майбутніх об'єктів нерухомості, право на виконання будівельних робіт за якими отримано з дати набрання чинності Законом, спрямований на гарантування державою речових прав на згадані об'єкти.

Одна з ініціаторів законопроекту, народний депутат України, Ольга Шуляк на своїй сторінці в Facebook вказала, що даний закон не дозволить забудовнику підсунути людям «кота в мішку». Адже щоб продавати квартири, забудовнику буде необхідно зареєструвати будинок і кожну квартиру окремо як об'єкт майнових прав. Також Ольга Шуляк запевнила, що люди отримають захист вже з моменту оформлення угоди, тобто власниками спеціального майнового права на майбутню квартиру вони стануть відразу.

Деякі нововведення:

Законопроект вводить поняття «спеціальне майнове право на об'єкт незавершеного будівництва, майбутній об'єкт нерухомості» - різновид майнового права на об'єкт незавершеного будівництва, майбутній об'єкт нерухомості, яка полягає у володінні і розпорядженні таким об'єктом по своїй волі, незалежно від волі інших осіб, якщо інше не визначено законом. Виникає після отримання права на виконання будівельних робіт, але не раніше державної реєстрації такого права. Припиняється після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, але не раніше державної реєстрації права власності на відповідний об'єкт нерухомого майна.

Замовник або девелопер будівництва має право залучити прямо або побічно інвестора/отримати фінансування від фізичних або юридичних осіб для побудови об'єкта нерухомого майна з подальшим придбанням на нього права власності за умови укладення договору купівлі-продажу на майбутній об'єкт нерухомості.

Передбачається гарантійна частка будівництва об'єкта нерухомого майна - сукупність майбутніх об'єктів нерухомості в одному об'єкті незавершеного будівництва, речові права обтяжуються з метою гарантування добудови відповідного об'єкта незавершеного будівництва іншими особами (в тому числі, банкрутством, фінансовою неспроможністю замовника будівництва).

Об'єкти незавершеного будівництва, майбутні об'єкти повинні бути занесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Також законопроектом встановлюються особливості охорони на об'єктах незавершеного будівництва та майбутніх об'єктів нерухомості.

Передбачені особливості укладення іпотечних договорів на такі об'єкти.

Ознайомитися з повним текстом документа можна на Офіційному порталі Верховної Ради України.