Українцям розповіли правила перетинання кордону під час воєнного стану

Українцям розповіли правила перетинання кордону під час воєнного стану

У зв’язку з введенням воєнного стану на території України, встановлено обмеження щодо виїзду певних категорій громадян за кордон. Військовозобовʼязаним чоловікам віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов’язаним заборонено покидати межі України.

Але є певні винятки, які закріплені у Правилах перетинання державного кордону громадянами України та статті 23 Закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”. Детальніше про умови та правила перетинання кордону пояснює фахівчиня Татарбунарського бюро правової допомоги Інга Дмитрієва.

У Правилах перетинання державного кордону громадянами України вказаний перелік груп військовозобов’язаних, яким дозволено перетинати державний кордон під час дії воєнного стану:

  1. Особи, які визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я та виключені з військового обліку;
  2. Чоловіки, які постійно проживають за кордоном;
  3. Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти за кордоном;
  4. Особи з інвалідністю та особи, що супроводжують родичів на лікування;
  5. Батьки-одинаки;
  6. Водії, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги, волонтери. Дозволений виїзд водіїв компаній, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів;
  7. Чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  8. Чоловіки з інвалідністю І–III групи;
  9. Спортсмени та діячі культури для участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах;
  10. Діячі культури з метою благодійного збору коштів чи представлення України на міжнародній арені;
  11. Моряки. Можуть перетнути кордон чоловіки, які працюють на морських суднах, суднах внутрішнього плавання чи які проходять практичну підготовку на суднах;
  12. Поранені військовослужбовці та військовослужбовці, які проходять військову підготовку за кордоном;
  13. Жінки, крім тих, які є військовозобов’язаними.

Варто зауважити, що згідно наказу Міністерства оборони від 11 жовтня 2021 року №313 Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України , військовий облік жінок окремих професій, до яких належать й окремі професії в медичній сфері, відтерміновано до жовтня 2023 року. Тому, до жовтня 2023 року жінки медичних професій мають право вільно виїжджати за межі України.

Якщо жінка перебуває у запасі, вона вважається військовозобов’язаною, і підлягає тим же правам і обов’язкам, що і військозобов’язані чоловіки, тобто для перетину кордону їй необхідно звернутись до центру комплектування та соціальної підтримки у визначеному законом порядку для отримання відповідного дозволу.

Також наразі, постановою КМУ від 27 січня 2023 року №69 “Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України”, запроваджено заборону на виїзд непридатних до служби чиновників як чоловіків так і жінок. Винятками для перетину кордону цих категорій громадян є:

  • виїзд жінок або батьків-одинаків для зустрічі з дітьми, які перебувають за кордоном;
  • виїзд за кордон на лікування;
  • виїзд на підставі окремого рішення голови Держприкордонслужби у разі смерті членів сім’ї за кордоном.

Загальними документами (їх нотаріально завіреними копіями), які можуть знадобитись певним категоріям громадян для перетину кордону, є зокрема:

  • документи, що підтверджують родинні зв’язки;
  • документи, що підтверджують інвалідність, спільне проживання;
  • довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні захворювання тощо;
  • документи про отримання компенсації на догляд;
  • висновки лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному сторонньому догляді;
  • акт встановлення факту здійснення догляду.

Куди звертатися, якщо не дозволили перетнути кордон:

Відмова у перетині кордону повинна бути оформлена у письмовому вигляді, а саме у формі рішення прикордонної служби. Оскаржити відмову можна, подавши скаргу до головного органу Державної прикордонної служби, який видав рішення про відмову у перетині кордону, або шляхом подання до окружного адміністративного суду позову про визнання дій прикордонної служби протиправними щодо відмови у перетині кордону.

Актуальна судова практика, юридичні новини та консультації у нашому телеграм-каналі за посиланням: https://t.me/konstruktivnews