Судді та вчені з Одеси представляють Україну в Раді Європи

Судді та вчені з Одеси представляють Україну в Раді Європи

8-9 грудня у місті Страсбурзі (Франція) відбулося 37-ме пленарне засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя.

Цього року на засіданні Україну представляв Київський районний суд міста Одеси, повідомляє «Я і закон» з посиланням на прес-службу суду.

Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, суддя Оксана Куриленко разом із вченими Неллі Голубєвою, Іллею Бутом та адвокатом-медіатором Оленою Дришлюк представили проект «Створення та розвиток Громадського центру правосуддя Одеської області», який став призером конкурсу Ради Європи премію «Кришталеві ваги правосуддя».

Відкрив 37-е пленарне засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи голова CEPEJ Рамін Гурбанов, який розповів про премію «Кришталеві ваги правосуддя» та про три проекти, які стали призерами конкурсу. Це проекти України, Франції та Данії.

Розпочавши свою презентацію проекту «Створення, розвиток та вдосконалення роботи Громадського центру правосуддя Одеської області», голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін подякував за високу оцінку проекту Раді Європи та висловив сподівання, що це визнання стане новим поштовхом до подальшого розвитку та вдосконалення.

Громадський центр правосуддя на Одещині працює на базі Київського районного суду Одеси з лютого 2019 року. Це нова модель взаємодії суспільства з судами, державними органами та суб'єктами надання правової допомоги.

Місія та бачення Громадського центру правосуддя Одеської області полягає у покращенні доступності правосуддя, особливо для осіб, які не можуть дозволити кваліфіковану юридичну консультацію.

За три роки безкоштовну допомогу в Одеській області отримали понад 6000 осіб.

Коментуючи презентацію, глава CEPEJ Рамін Гурбанов зазначив, що вражений спектром послуг, які надає Громадський центр правосуддя Одеської області.

«Прийміть мої вітання, Україна є дуже активним членом CEPEJ і ми дуже раді бачити цю країну серед фіналістів», — підсумував Рамін Гурбанов.

До дискусії приєдналися представники інших країн. Зокрема, представників Туреччини зацікавило питання роботи в Громадському центрі правосуддя адвокатів.

Сергій Чванкін зазначив, що Громадський центр правосуддя дуже добре підлаштувався під систему надання правової допомоги, яка вже існує в Україні. Одним із напрямів нашої діяльності є інформування громадян про їхнє право на безоплатну правову допомогу. Крім цього, у Громадському центрі правосуддя безоплатно приймають більше 10 адвокатів. На відміну від багатьох країн, адвокати в Україні не зобов'язані надавати певний обсяг допомоги безкоштовно, щоб дотримуватись вимог підвищення кваліфікації. Тому наша команда дуже вдячна адвокатам, які знаходять час та можливості ділитися досвідом та знаннями безкоштовно. Також на волонтерських засадах у центрі працюють психолог, медіатори, суддя у відставці та нотаріус. До діяльності центру із самого початку залучено і відомих одеських учених.

Робота в центрі – це не про заробіток, а про покликання допомагати та бути корисним своєму місту.

Нагадаємо, що конкурс Ради Європи «Кришталева вага правосуддя» розпочато у 2005 році, і вперше за 16 років призером конкурсу стала Україна, а саме Київський районний суд міста Одеси.