РАУ спростила оформлення ордерів під час воєнного стану

РАУ спростила оформлення ордерів під час воєнного стану

Для того, щоб спростити оформлення необхідних для адвокатської діяльності документів під час дії воєнного стану, Рада адвокатів України (РАУ) внесла зміни до Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги. Рішення було прийнято 29 квітня 2022 року. Про це повідомляє прес-служба РАУ.

Таким чином, під час дії воєнного стану на території України, дозволяється видача адвокатським бюро/адвокатським об’єднанням ордеру без скріплення його печаткою юридичної особи та без підпису керівника адвокатського об’єднання, адвокатського бюро.

Правовідносини між адвокатом, який надає правничу (правову) допомогу на підставі цього ордера та адвокатським об’єднанням, адвокатським бюро врегульовуються внутрішніми документами цих організаційно правових форм здійснення адвокатської діяльності.

Нагадуємо, ордер на надання правової допомоги - письмовий документ, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги у випадках та порядку, встановлених Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Ордер видається адвокатом, який здійснює індивідуальну діяльність; адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням та повинен містити підпис адвоката. Типову форму ордера, а також єдині для всіх адвокатів України, адвокатських об’єднань та бюро правила виготовлення, оформлення, зберігання, обліку ордерів затверджує Рада адвокатів України.

Ордер встановленої форми є обов’язковим для прийняття усіма органами, установами, організаціями для підтвердження правомочності адвоката на вчинення дій, передбачених ст.20 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

З 2019 року бланки ордерів генеруються онлайн через «Особистий кабінет адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України.