Олександр Рябець: «Ми плануємо стати юридичною компанією №1 не тільки в Одесі, а й у всій Україні»

Олександр Рябець: «Ми плануємо стати юридичною компанією №1 не тільки в Одесі, а й у всій Україні»

Ринок юридичних послуг в Одесі стрімко зростає: чи не щодня з'являються нові компанії з широким переліком послуг. Встояти вдається не всім, а вже тим більше - розширюватися, роками працювати з постійними клієнтами і, більш того, обростати новими.

Яскравим прикладом такої юридичної компанії є Legal Partner, яка заснована Головою правління Союзу юристів Одеської області Олександром Рябцем. За 15 років існування фірма багато пережила і в результаті прийшла до масштабування до цілої групи компаній і розширення штату професіоналів.

У чому секрет побудови успішного юридичного бізнесу? Про це ІА «Одесса-медиа» поговорило з керуючим партнером Legal Partner Олександром Рябцем.

- Олександре Михайловичу, за роки свого існування ЮК Legal Partner встигла вирости в цілу групу компаній. Зокрема, нещодавно ви оголосили про створення Legal Estate. Розкажіть, що Вас підштовхнуло до цього і в чому, власне, її призначення?

- За 15 років свого існування Legal Partner стала однією з найбільших юридичних компаній на Півдні України. Вона все-таки більш універсальна в юридичному полі і коли у нас з'являються якісь більш серйозні, унікальні кейси, під них необхідно створювати окрему торгову марку і правильно рухатися в цьому напрямку. Ми давно обросли клієнтами, що займаються нерухомістю, тому зважилися кардинально підійти до питання і заснувати окрему компанію – Legal Estate, що в перекладі звучить як «Законна нерухомість». Вона націлена на великого забудовника. Там ми задіємо юристів, які глибоко спеціалізуються конкретно на цій сфері діяльності.

Сьогодні впроваджуються великі реформи в галузі будівництва. З'явився новий орган - Державна інспекція архітектури та містобудування України, який, по суті, замінює всім відомий ДАБК. До ДАБКу рівень довіри був дуже низький: багато говорили про присутність в ньому корупційної складової. Дійсно були випадки, коли великі об'єкти будувалися всупереч чинному законодавству, але при цьому все ж були введені в експлуатацію. Це в свою чергу призводило до великих пожеж, руйнувань і протестів з боку громадськості. Ні для кого не секрет, що перед введенням того чи іншого будинку в експлуатацію, необхідно пройти серйозну комісію. Наші фахівці вже мають в цьому пристойний багаж знань і досвіду, пройшовши цей шлях з деякими нашими клієнтами.

Legal Estate - це унікальний продукт, в якому крім юристів будуть залучені архітектори, проектанти, тобто ми зможемо під ключ супроводжувати ціле будівництво. Незважаючи на те, що ми все-таки націлені на великого забудовника, ми не відмовляємося і від середнього сегмента.

Другим видом послуг нової компанії буде юридична перевірка різних об'єктів. На жаль, на сьогоднішній день мало ріелторів можуть досконально перевірити об'єкт на «чистоту». Ріелтор отримує прибуток з продажу, тому йому нецікаво шукати підводні камені. Так, іноді для репутації йому це важливо, але за великим рахунком, його головна мета – продати.

У планах зробити так, щоб новостворена компанія зайнялася і ранжируванням об'єктів, які дійсно цікаві для інвестування. Багато хто хоче вкладати кошти в нерухомість, але часто не розуміють, як краще і вигідніше. До того ж, мало фахівців на ринку можуть надати реальні цифри, які можна отримувати з того чи іншого об'єкта.

- Зрозуміло, що компанія зовсім нова, але все ж перші клієнти з'являються?

- На мій подив, вже є перші зацікавлені в наших послугах компанії. За рахунок нашої напрацьованої практики та досвіду юристів Legal Partner про нас знають і нам довіряють. Оскільки ми націлені на великого забудовника, почати з ним роботу - це робота не декількох днів. Великі підприємства дуже довго заходять на обслуговування, особливо якщо це компанії міжнародного рівня. Були випадки, коли протягом року проходили тільки переговори і узгодження.

- Незважаючи на великий досвід юристів компанії Legal Partner в різних напрямках, робота із забудовником напевно вимагає особливих знань і досвіду. Чи вистачає фахівців?

- На сьогоднішній день питання нестачі кадрів стоїть досить гостро. Незважаючи на те, що університети щорічно випускають величезну кількість фахівців, більшість з них не знають про юридичну практику зовсім нічого. Я ні в якому разі не знецінюю роботу вузів, тому що без юридичної освіти людина стати хорошим юристом точно не зможе, але навчальним закладам не завадило б до теорії додати пристойний курс практики. Сьогодні є безліч різних програм для студентів. Наша компанія, в тому числі, проводить практичні семінари для молодих людей, таким чином, виховуючи кадри.

Безумовно, коли ми говоримо про таких клієнтів, як великі забудовники, люди повинні бути сильними і досвідченими професіоналами. Для правильного їх зростання я проводжу систематизацію в компанії, вводжу безліч нових бізнес-процесів.

- Наприклад?

- Зараз ми активно працюємо над впровадженням системи KPI в наш робочий процес. Якщо простими словами, то це всім знайомий коефіцієнт корисної дії (ККД), а в перекладі з англійської KPI – коефіцієнт професійної ефективності, що дозволяє з'ясувати, наскільки людина добре і продуктивно працює. Я прийшов до висновку, що абсолютно в будь-якій професії можна отримувати цифри продуктивності кожного співробітника. В юриспруденції, наприклад, це складніше відстежити, ніж в тій же будівельній сфері, але цілком реально.

KPI в себе включає: кількість відпрацьованих годин, звіт виконаної роботи за день, планування наступних робочих днів, наскільки юрист ініціативний в плані додаткової роботи, наскільки швидко людина відпрацьовує робочий план. До всього іншого у кожного співробітника є свої унікальні завдання. Поки що KPI ніяк не впливає на матеріальну складову юристів, але, коли система буде відточена, фінансова частина теж буде залежати від KPI. І це нормально: той, хто дає більше результату – отримує більше грошей. Я вважаю, це цілком обгрунтовано і логічно.

До речі, свого часу за допомогою цієї програми ми з'ясували, що практично 50% проектів у нас просто невигідні. Час і сили співробітника, витрачені на нього, непорівнянні з одержуваним прибутком. Я впевнений, що завдяки системі KPI, ми надалі зможемо масштабуватися і стати компанією №1 в Україні за розміром доходу, за кількістю юристів і якістю роботи.

- Як співробітники ставляться до подібних нововведень?

- Насправді це не приносить їм якихось додаткових клопотів. По суті, вони просто записують свої завдання, плани на день, тільки не в щоденник, а в загальну програму.

Іноді дійсно є якісь заперечення з боку співробітників, але я доношу до них, що для компанії це важливо. Крім того, у нас є корпоративний кодекс, в якому прописані всі правила Legal Partner. Одна зі статей Кодексу стосується антисаботажних заходів. Тобто, якщо кому-небудь щось не подобається, людина може прийти до керівництва, обговорити всі за і проти, і прийти до певного консенсусу. Стосовно введення KPI заперечень поки не було.

Я вважаю, якщо людина довіряє особисто мені, вірить в компанію, то вона не буде чинити опір нововведенням. Логічно, що я не стану робити те, що зашкодить Legal Partner, і вже точно не хочу погіршувати умови праці для свого колективу.

- Свого часу ви відкрили філію компанії в столиці, і багато вашого часу, ресурсів були саме там. Зараз же ви знову кинули всі сили на розвиток Legal Partner в Одесі. Що послужило причиною закриття київської філії?

- На жаль, пандемія не пройшла і повз нас. Це був удар по компанії і по мені особисто, тому що ми, як і багато інших, виявилися не готові до цього. Але хочу зазначити, що це дало позитивний поштовх для Legal Partner.

На той момент в моєму підпорядкуванні було близько 25 юристів. Ця структура виявилася недостатньо систематизованою, щоб утриматися на ринку. Крім юридичної роботи, цей бізнес включає в себе маркетинг, продаж, адміністрування і т.д. у всьому цьому не було структуризації. Яким би геніальним і професійним не був юрист, система завжди виявляється сильнішою за нього.

- Крім активної роботи у власній юридичній компанії, ви знаходите час і на наукову діяльність. Розкажіть про це докладніше.

- Наукова діяльність - це моє хобі. Там я відчуваю себе дещо невдалим, тому впевнено надолужую згаяне. Рік тому я захистив кандидатську роботу. Моя наукова робота тісно пов'язана безпосередньо з роботою моєї компанії. Наприклад, в кандидатській я описував внутрішню систему Legal Partner, наш корпоративний кодекс і т.д. на цьому зупинятися не збираюся: планую писати докторську дисертацію.

Наукові діячі та практики – два різних полюси. Я ніколи раніше не розумів теоретиків, як і вони нас, практиків. Особисто я прихильник того, щоб студенти з 3-4 курсу вже пробували себе в роботі. Наукові діячі ж часто твердять, що спочатку потрібно пройти всі ступені освіти і тільки потім починати практику.

Не виключаю, що в майбутньому я захочу викладати студентам. Хочеться дати молодим юристам можливість на практиці розбирати реальні кейси. Мені здається, це було б корисно. У реєстрі судових рішень є дуже багато відкритих справ, і я думаю, що з цим матеріалом цілком можна працювати.

- З науковою діяльністю зрозуміло, а якою ви бачите Legal Partner, скажімо, через кілька років? Є якісь амбітні плани і цілі?

- Ми плануємо стати компанією №1 не тільки в Одесі, а у всій Україні. Я знаю, що через кілька років у нас з'являться сильні конкуренти, враховуючи, що багато компаній рухаються так само швидко і успішно, а для нас це хороший стимул не зупинятися і більше намагатися.

Хочеться вірити, що свою лепту в наш розвиток внесе і новостворена компанія «Законна нерухомість», адже ми вже змогли замахнутися на клієнта преміум сегмента. Я отримав багато досвіду, навчився на власних помилках і тепер розумію, як діяти далі. Я побачив помилки Legal Partner, побачив багато нюансів всередині команди. Тепер посилено працюємо і вдосконалюємося!

Джерело: ІА «Одесса-медиа»