Одеський припортовий завод знову призупиняє роботу

Одеський припортовий завод знову призупиняє роботу

Одеський припортовий завод оголосив про зупинку роботи підприємства. 18 вересня про це на своїй сторінці в Facebook заявив перший заступник директора АТ «ОПЗ» Микола Щуриков.

Прес-служба підприємства офіційно про це оголосила сьогодні, 20 вересня, на своєму сайті.

- "Вікно можливостей" для стабілізації роботи заводу закрилося, - зазначає у своєму повідомленні Микола Щуриков.

Нагадаємо, АТ «ОПЗ» вже мало досвід роботи в рамках простою і зупинки виробництва карбаміду в 2018 році, але через якийсь час Одеський припортовий завод уклав контракт на поставку природного газу з приватною фірмою. Завдяки цьому, завод пропрацював кілька років.

Як повідомляє прес-служба АТ «ОПЗ», у зв'язку зі сформованою ситуацією на світовому і національному ринку природного газу, компанія-постачальник давальницької сировини «АгроГазТрейдінг», яка несе всі бізнес-ризики, пов'язані із закупівлею і продажем продукції виробництва ОПЗ, повідомила менеджменту заводу про зменшення поставок газу.

На ринку енергоносіїв різко змінилася кон'юнктура: ціни на природний газ, який необхідний для виробництва карбаміду, ростуть, а ціна на карбамід має повільну динаміку зростання.

Крім даної проблеми, «АгроГазТрейдінг» має борг перед АТ «ОПЗ» в 140 млн грн за вироблену продукцію. Внаслідок цього, у АТ «ОПЗ» утворився борг перед газорозподільною компанією «Одесагаз». Щоб уникнути аварійної зупинки з боку АТ «Одесагаз», компанія направила до ОПЗ рекомендації про самостійну зупинку заводу.

У зв'язку з усім перерахованим вище, менеджмент Одеського припортового заводу прийняв рішення зупинити підприємство, щоб запобігти зайвому витрачанню оборотних коштів заводу.

Менеджмент підприємства пообіцяв зосередити зусилля для збереження кадрового потенціалу підприємства, зокрема фахівців, що володіють компетенцією у виробництві карбаміду.

Також, прес-служба ОПЗ повідомляє, що з 1 листопада 2021 року АТ «Одеський припортовий завод» планує розпочати роботу за давальницьким контрактом з новою компанією, яка виграла конкурс у липні 2021 року. Період між припиненням постачання газу за контрактом з «АгроГазТрейдінг» і запуском поставки сировини за новим контрактом з компанією «DACHEX SHIPPING PTE. LTD» складе 5 тижнів, які менеджмент підприємства витратить на проведення щорічного попереджувального ремонту обладнання підприємства, яке згідно з графіком повинно було початися в жовтні.

Основний дохід АТ «ОПЗ» на період тимчасової зупинки виробництва карбаміду складатимуть інші види господарської діяльності, яку веде підприємство, зокрема від перевантаження аміаку, що надходить шляхом транспортування через аміакопровід.

Фото: АТ «ОПЗ»