На що звернути увагу, даючи гроші в борг?

На що звернути увагу, даючи гроші в борг?

Як часто ви даєте гроші в борг? Хто у вас просить? Близькі, друзі, сім'я? Чи замислювалися ви, що в якийсь момент, людина, в якій ви впевнені на всі 100%, просто зникне. І, відповідно, борг віддавати не буде. Що ви будете робити?

Про те, які є нюанси в даній справі, як правильно давати гроші в борг, - розповість КонструктивNEWS.

Вірити на слово - давно небезпечно

Довіряй, але перевіряй. Іноді люди нехтують самими елементарними способами захисту навіть в такій справі, вірячи в чесність людей. Не варто розкидатися грошима направо і наліво, не маючи «подушки безпеки» - розписки.

Коли ви даєте гроші в борг іншій людині, між вами укладається договір позики. Згідно зі ст.1046 ЦК України, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає іншій стороні (позичальнику) у власність грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцю таку ж грошову суму (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду і такої ж якості.

Договір позики вважається укладеним з моменту передачі грошей або інших речей.

Однак, вам необхідно мати підтвердження того, що між вами був укладений договір, адже поки що, факт того, що ви щось дали в борг - порожні слова. Щоб бути впевненим, що ви отримаєте свої гроші або речі назад, між вами і позичальником має бути укладена розписка (ст.1047 ЦК України).

Письмова форма розписки повинна складатися тоді, коли грошова сума перевищує 170 гривень.

Також розписка може бути підтверджена нотаріально, але це не обов'язково. Для цього потрібна або домовленість обох сторін, або вимога однієї з них.

Розписку пише позичальник, віддає в обмін на гроші позикодавцю, а останній, в свою чергу, зберігає розписку у себе до моменту повернення боргу. Розписка - спосіб витребувати з позичальника гроші в суді, в тому випадку, якщо він раптово відмовиться повертати гроші. Але в складанні розписки є деякі нюанси, які потрібно враховувати.

Як правильно скласти розписку?

  1. На початку документа має бути назва «розписка» - це важливо.
  2. Дата і місце складання документа.
  3. ПІБ позичальника, місце проживання (фактичне місце проживання, якщо вони різняться), паспортні дані.
  4. ПІБ позикодавця, місце проживання (фактичне місце проживання, якщо вони різняться), паспортні дані.
  5. Точна грошова сума боргу, валюта (вказати як цифрами, так і розписом, щоб не було можливості підробити суму), або найменування займаної речі (речей).
  6. Умови повернення - готівкою/безготівковими/частинами з певними періодами і т. д.
  7. Дата повернення боргу.
  8. Особистий підпис позичальника.

При складанні договору найкраще мати двох свідків. Їх дані: ПІБ, паспортні дані, місце проживання (фактичне місце проживання), підписи також повинні бути в розписці.

Якщо в розписці не вказана дата, коли складено договір, то він вступає в силу з моменту передачі грошей або речей.

- А чи точно ти повернув мені гроші?

Здавалося б, вручив гроші тому, у кого позичав, гуляй зі спокійною і чистою совістю. Але уявіть ситуацію: після повернення до вас звертається ваш «кредитор» і каже: «Ти мені нічого не повернув, нічого не знаю, повертай гроші». Особливо сумно, коли при поверненні грошей у вас не було свідків, щоб підтвердити, що ви дійсно повернули грошову суму.

Пам'ятайте, вам необхідно не просто повернути гроші, вам необхідно отримати вашу розписку назад. Тільки тоді вважається, що ви нікому нічого не винні, а ваш борг погашений.