Який порядок вручення повісток та повноваження представників військкоматів

Який порядок вручення повісток та повноваження представників військкоматів

В Україні триває загальна мобілізація, оголошена після запровадження воєнного стану у зв’язку з повномасштабним вторгнення рф. В рамках проведення загальної мобілізації в державі проводяться спеціальні заходи, зокрема, призов військовозобов’язаних до лав Збройних Сил України на військову службу. Законодавство України передбачає, що чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані за викликом, тобто після вручення повістки, з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік.

Хто та за яких умов має право вручати повістки, чи визначено в законодавстві місця вручення повісток, хто має право перевіряти документи та про інше – розповів юрист Одеського місцевого центру з надання БВПД Микола Крутій.

Якими нормативно-правовими документами регламентується питання вручення повісток

Законом України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» 21 жовтня 1993 року № 3543-XII (далі – Закон № 3543-XII);

Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (далі – Положення);

Хто має право вручати повістки

Відповідно до пункту 56 Положення оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Вручення повісток проводиться через уповноважених на те осіб, зокрема через:

  1. представників органів місцевого самоврядування;
  2. керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;
  3. представників закладів освіти;
  4. посадових осіб районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Варто звернути увагу, що повістка виписується завчасно (зокрема в приміщенні ТЦК та СП) на підставі розпоряджень територіального центру комплектування та соціальної підтримки та підписується його керівником. Тобто, це робиться завчасно.

Уповноважені особи мають право виключно вручати завчасно заповнені повістки, а не заповнювати їх перед врученням.

Чи визначено в законодавстві місця вручення повісток

Законодавством України чітко не визначено де саме має відбуватися вручення повісток, а тому вручення повістки можливо на вулиці, блокпостах, за місцем проживання, за місцем роботи і т.д.

В яких випадках та на яких підставах уповноважені особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають право зупинити особу та вимагати пред’явити документи, що посвідчує особу з метою вручення повістки

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1456, затверджено Порядок перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану.

Пунктом 5 Порядку визначено, що право на проведення перевірки документів в осіб надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта.

Відповідно до пункту 7 Порядку перевірки, уповноважена особа має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу у таких випадках:

  1. якщо особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;
  2. якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
  3. якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом;
  4. якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином не можливо;
  5. якщо особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
  6. якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення;
  7. порушення особою відповідних заборон, введених на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану.

Отже, уповноважені особи ТЦК та СП при зупинці людини з метою перевірки документів, які посвідчують особу, повинні мати при собі:

  1. Службове посвідчення або інший документ, який підтверджує їх приналежність до підрозділу визначеному у наказі коменданта.
  2. Копія наказу коменданта, яким визначено підрозділи які мають право на перевірку документів.
  3. Наказ або розпорядження «військомату» яким уповноважено зазначених осіб на вручення повісток (вручити повістку можливо будь де, але тільки уповноваженою на те особою).
  4. Назвати підставу визначену у пункті 7 Порядку перевірки.