Українцям розповіли, як отримати грошову допомогу, в разі інвалідності чи смерті волонтера

Українцям розповіли, як отримати грошову допомогу, в разі інвалідності чи смерті волонтера

Війна калічить та забирає відважних. На жаль, такі реалії нашого сьогодення. Про право волонтера та його родини на отримання одноразової грошової допомоги в разі каліцтва чи загибелі (смерті), - розповіла адвокат ЮК «Legal Partner» Ірина Вовкотруб.

Вказане питання врегульоване Законом України "Про волонтерську діяльність" та постановою КМУ від 19.08.2015 №604 "Деякі питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій та збройного конфлікту".

Так, чинним законодавством передбачено одноразову виплату волонтеру в разі встановлення інвалідності внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) під час здійснення волонтерської діяльності.

Одноразова грошова допомога виплачується волонтеру залежно від групи інвалідності у розмірі:

  • 250 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб, - інвалідам I групи;
  • 200 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб, - інвалідам II групи;
  • 150 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб, - інвалідам III групи.

Розмір одноразової грошової допомоги у разі встановлення інвалідності внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) визначається виходячи з прожиткового мінімуму, чинного на дату встановлення інвалідності.

Законом України «Про державний бюджет України на 2022 рік» визначено розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб: з 1 січня - 2481 гривня, з 1 липня - 2600 гривень, з 1 грудня - 2684 гривні. Вказані суми є базою для визначення розміру одноразової допомоги з урахуванням дати встановлення інвалідності та групи інвалідності.

Окрім цього, у  разі загибелі (смерті) волонтера під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій та збройних конфліктів сім’ї загиблого (померлого), його батькам та утриманцям виплачується у рівних частинах одноразова грошова допомога в розмірі 500 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб на дату загибелі (смерті). Якщо одна із зазначених осіб відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частина розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання, у рівних частинах. Заява про відмову від отримання одноразової грошової допомоги повинна бути нотаріально засвідчена в установленому законодавством порядку.

Тобто, якщо смерть настала в період з 1 січня  до 1 липня 2022 року, розмір виплати складатиме 1 240 500 грн., з 1 липня – 1 300 000 грн., з 1 грудня – 1 342 000 грн.

Для отримання одноразової грошової допомоги члени сім'ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) подають міжвідомчій комісії, утвореній Мінветеранів, заяву кожного заявника, а якщо в загиблого залишилася малолітня чи неповнолітня дитина, - заяву подає інший з батьків, опікун або піклувальник.

До заяви потрібно долучити наступні документи:

  • довідку судово-медичної експертизи про причини смерті або довідку про характер отриманих поранень у районі проведення антитерористичної операції;
  • копія свідоцтва про смерть волонтера;
  • копія свідоцтва про народження волонтера;
  • копія свідоцтва про шлюб - для виплати грошової допомоги дружині (чоловікові);
  • копії сторінок паспорта заявника з даними про прізвище, ім'я та по батькові, дату його видачі і місце реєстрації;
  • копія свідоцтва про народження дитини - для виплати одноразової грошової допомоги дитині;
  • копія документа, що підтверджує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;
  • копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті, сільської, селищної ради або суду про встановлення опіки чи піклування (у разі здійснення опіки або піклування над дитиною загиблого волонтера);
  • копія рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджує факт перебування заявника на утриманні загиблого (померлого), - для виплати допомоги особі, яка не була членом сім'ї загиблого (померлого), але перебувала на його утриманні.

За результатами розгляду поданих документів міжвідомча комісія подає Мінсоцполітики списки волонтерів та осіб, щодо яких прийнято рішення про призначення одноразової грошової допомоги.

Виплата здійснюється в порядку черговості відповідно до дати подання документів особі шляхом її перерахування на рахунок в установі банку місцевими органами соціального захисту населення за місцем проживання особи, зазначеної у рішенні міжвідомчої комісії.

Адвокат ЮК «Legal Partner» Ірина Вовкотруб