Госпсуд розглядає позов про порушення умов договору в порту Кілія

Госпсуд розглядає позов про порушення умов договору в порту Кілія

Товариство з обмеженою відповідальністю «Краншип» звернулося до Господарського суду Одеської області з позовом до Державного підприємства "Адміністрація морських портів України", Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий термінал Кілія". ТОВ "Краншип" просить суд:

  • визнати недійсним Договір №44-П-АМПУ-21 від 10.06.2021 р. укладений між Державним підприємством "Адміністрація морських портів України" та Товариством з обмеженою відповідальністю «Зерновий термінал Кілія», про забезпечення доступу до причалу №1 портового пункту Кілія,;
  • усунути перешкоди з боку ТОВ «Зерновий термінал Кілія» у користуванні ТОВ «Краншип» належними, на підставі договору оренди, приміщеннями будівлі ангару літ. «Ч», будівлі зернопереробного комплексу літ. «Ц», розташованих у портовому пункті Кілія, шляхом виселення сторонніх осіб із зазначених приміщень.

ТОВ "Краншип", як портовий оператор, оскаржує укладений між ДП «АМПУ» та ТОВ «Зерновий термінал Кілія» договір про забезпечення доступу до причалу на підставах незабезпечення рівних та конкурентних умов у порту між допущеними до причалу портовими операторами через порушення вимог антиконкурентного законодавства та законодавства про природну монополію.

11.08.2021 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі №916/2355/21, підготовче судове засідання було призначено на 08.09.2021.

27.08.2021 до суду надійшла заява представника ТОВ «Зерновий термінал Кілія» про зупинення провадження у справі.

Представник вказав, що Господарським судом Одеської області ухвалою від 20.08.2021 відкрито інше провадження за позовом ТОВ «Зерновий термінал Кілія» до ТОВ «Зерновий термінальний комплекс «Кілія»», приватного нотаріуса ОМНО Білоус І.в., ТОВ «Краншип», про скасування рішення про державну реєстрацію, припинення права власності, визнання недійсним договору оренди нерухомого майна (справа №916/2514/21).

Представник наполягав, що у разі не зупинки виробництва та продовження розгляду справи, ТОВ «Зерновий термінал Кілія» не зможе захистити свої порушені права в рамках одного судового процесу. Також звернув увагу на те, що при одночасному розгляді даних справ можуть бути прийняті судові рішення, що суперечать між собою.

Суд визнав, що представник відповідача не обґрунтував підстави для припинення провадження у справі.

08.09.2021 до суду надійшло клопотання представника відповідача ТОВ «Зерновий термінал Кілія» про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - ТОВ «Зерновий термінальний комплекс «Кілія», а на боці відповідача - Міністерства інфраструктури України, оскільки вони є співвласниками майнового комплексу, про який йде мова.

Також 22.09.2021 до суду надійшло клопотання представника позивача про залучення Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Представник позивача зробив висновок, що наявний спір і рішення у даній справі може мати вплив на права Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" як ще одного портового оператора. Крім того, ДП "МПТ Усть-Дунайськ" на праві постійного користування володіє земельною ділянкою, на якій знаходяться приміщення, про які йдеться в позові.

Суд задовольнив обидва клопотання та відклав підготовче судове засідання на 08.11.2021 р.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 08.11.2021 р.справу №916/2355/21 призначено до колегіального розгляду.

Підготовче судове засідання у справі № 916/2355/21 було відкладено з 06.12.21 р на 11.01.2022 р, однак судове засідання призначене на 11.01.2022 р не відбулося у зв'язку з перебуванням головуючого судді на лікарняному.

З метою правильного та всебічного вирішення справи та, відповідно, з метою розгляду на підготовчому засіданні питань, визначених ст.182 ГПК України, суд дійшов висновку про необхідність продовження строку підготовчого провадження за власною ініціативою на 30 днів.

Враховуючи вищевказані обставини, після виходу головуючого судді з лікарняного, суд продовжує термін підготовчого провадження на 30 днів і переносить дату підготовчого судового засідання.

Таким чином, наступне судове засідання призначено на 11 лютого 2022 року о 15:00.