Булінг: прояв і штрафи

Булінг: прояв і штрафи

Однією з великих проблем шкіл є наявність булінгу. Нерідко ваша дитина може змінюватися: з'являється замкнутість, невпевненість, страх, паніка. Також варто звернути увагу на особисті речі дитини, адже іноді кривдники можуть віднімати їх, знищувати або псувати. Задумайтеся, якщо справа не в будинку або батьках, то може з вашою дитиною відбувається щось в школі або на гуртках.

Булінг - постійне навмисне агресивне переслідування одного з членів колективу (особливо часто школярів/студентів) з боку іншої особи або навіть групи осіб.

Може проявлятися як у фізичному плані, так і в психологічному.

При цьому, булінг може проявлятися не тільки як бійки або негативні чутки. До булінгу можна також віднести такий випадок як: учень захотів в туалет, а вчитель мало того, що не випустив, але і накричав при всьому класі.

Трохи більше двох років в Україні встановлено визначення "булінгу" на законодавчому рівні і відповідальність за його застосування або приховування.

У булінгу є певні ознаки:

  • це систематична дія;
  • є певні сторони: кривдникуллер), потерпілий (жертва цькування), спостерігачі (але не завжди);
  • причинно-наслідковий зв'язок між діями або бездіяльністю і заподіянням шкоди.

Найчастіше жертвою булінгу стають ті діти, які вельми непримітні, потайливі і уникають будь-якої активності. Вони, в очах буллера, найдоступніші жертви - нікому нічого не розкажуть. Але інші категорії дітей також можуть бути в небезпеці.

Якщо ви виявили факт булінгу з вашою дитиною, ви можете діяти наступним чином:

1. Спробувати поговорити з батьками кривдника або кривдників;

2. Не подіяло? Прямуйте в поліцію і пишіть заяву. На батьків кривдника або кривдників складуть протоколи і вони будуть зобов'язані виплатити штраф.

Який передбачається штраф, відповідно до Закону України?

  1. Доведений випадок булінгу - від 850 гривень до 1700 гривень штрафу. Або громадські роботи від 20 до 40 годин - за умови, що цькування сталося вперше. За повтор проступку або в разі групи кривдників: штраф від 1700 до 3400 гривень. Або громадські роботи від 40 до 60 годин.
  2. Якщо цькування здійснюють неповнолітні, відповідь за них нести будуть їхні батьки, або опікуни. Штраф: від 850 гривень до 1700 гривень. Або громадські роботи від 20 до 40 годин.
  3. Згідно ЗУ «Про освіту», керівник навчального закладу зобов'язаний забезпечити створення в навчальному закладі безпечного освітнього середовища, вільного від нарахування або булінгу. Якщо педагог або інший працівник установи став свідком булінгу, то він зобов'язаний повідомити керівника навчального закладу незалежно від того, чи поскаржилася йому жертва булінгу чи ні. А в разі приховування факту булінгу, передбачений штраф від 850 гривень до 1700 гривень або виправні роботи до 1 місяця з відрахуванням заробітку в 20%.

Також варто пам'ятати про те, що іноді булінг може перетікати в кібербулінг. Проведіть з дитиною бесіду на тему того, з ким варто спілкуватися, а з ким немає і як убезпечити себе в Інтернет-просторі.

А якщо ваша дитина стала жертвою цькування, зверніться, про всяк випадок, до психолога.

Звертайте увагу на поведінку дітей, іноді булінг може привести до незворотних сумних наслідків.