"Зі своїм не можна": чи можна потрапити в кінозал зі своєю їжею?

"Зі своїм не можна": чи можна потрапити в кінозал зі своєю їжею?

Дивишся на їжу в кінотеатрі і навертаються сльози - вона в два, а то і в три, рази дорожче, ніж в простому магазині. А йти на фільм з порожніми руками не хочеться, але при цьому і переплачувати особливого бажання немає. Що ж робити?

Найхитріші ховають свою їжу або воду в сумки/кофти/футболки і приносять в кінозал нишком. Але є й ті, кому це не вдається або кого мучить совість за такий вчинок.

Табличка «зі своєю їжею і питтям не можна» проти закону

Законодавством не закріплено жодної статті або пункту, які забороняють приносити свою їжу в кінозал. Всі заборони на наявність власної їжі або пиття встановлюються самим кінотеатром. Але варто пам'ятати, що всі внутрішні правила кінотеатру можуть носити тільки рекомендаційний характер.

Що стосується законодавства, то там є наступні статті, на які варто звернути увагу:

  1. Закон України «Про захист прав споживачів», ч.1 ст. 17, свідчить про те, що застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.
  2. Цей же закон, ч. 1 ст. 19, свідчить, що нечесна підприємницька практика заборонена. Тобто, вас не можуть змусити придбати продукцію, купувати яку ви не хочете.

Вам можуть пред'явити претензію: «ви ж в ресторан зі своєю їжею не ходите!». Але при цьому, і в правилах роботи закладів ресторанного господарства немає заборони на свою їжу. До того ж, примушувати вас купити їжу в кінотеатрі заборонено ще через те, що основна діяльність кінотеатрів - публічний показ фільмів, а це і є основною метою отримання прибутку.

"Не пущу" від охоронця або все ж вхід є

Охорона, як правило, стоїть біля входу в сам зал. І коли ви прямуєте в приміщення, щоб подивитися кіно, маючи на руках квиток на сеанс, саме тоді виникають проблеми з їжею/питтям і охоронцем.

Найчастіше, охоронець зупиняє вас, не пускає в зал і наполягає на тому, що ви порушуєте правила кінотеатру. Тут слід пам'ятати наступні статті Цивільного кодексу України:

  • ст. 509 - коли ви придбали квитки на сеанс, ви уклали з кінотеатром публічний договір, відповідно до нього кінотеатр зобов'язаний надати вам послугу – показати фільм.
  • ст. 633 - відповідно до публічного договору, кінотеатр зобов'язаний надавати послуги кожному, хто звернеться. Послуги в публічному договорі повинні бути однаковими для всіх споживачів, за винятком тих, у кого є пільги. Таким чином, не можна пустити в зал кінотеатру тільки тих глядачів, яку купили їжу або воду в барі кінотеатру.

Руки тягнуться до сумки

Іноді буває так, що ви привернули увагу охоронця, і він упевнений в тому, що у вас з собою є своя їжа. Щоб довести свою правоту, охоронець може зажадати подивитися ваші речі. Не поспішайте відкривати свої сумки - охоронці не мають право оглядати вас.

Згідно зі ст. 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення, огляд речей та особистий огляд громадян може проводити поліція або інші уповноважені на те особи, які перераховані у вище зазначеній статті, у тому випадку, якщо є підозри, що громадянин вчинив адміністративне правопорушення або злочин.

Якщо ваші права були порушені, ви маєте право викликати поліцію, звернутися до суду і стягнути моральну шкоду за порушення прав споживачів.