Верховний Суд опублікував огляд актуальної судової практики за серпень 2022 року

Верховний Суд опублікував огляд актуальної судової практики за серпень 2022 року

Пропонуємо ознайомитися з оглядом актуальної судової практики Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, в якому представлено рішення, внесені до ЄДРСР, за серпень 2022 року – https://bit.ly/3xDzcfz.

В огляді вміщено низку важливих правових позицій КАС ВС, сформульованих під час розгляду адміністративних справ, зокрема, висновки об’єднаної палати КАС ВС щодо розподілу судових витрат і відшкодування судового збору для суб’єктів владних повноважень.

У справах щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів наведено висновки, зокрема, про:

  • підстави для донарахування податку на прибуток іноземних юридичних осіб;
  • вчинення дій із поновлення реєстрації платника податку на додану вартість та відновлення показників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість;
  • підстави для незастосування сертифікатів EUR.1 з метою надання товарам преференційного режиму.

У справах щодо захисту соціальних прав звернено увагу, зокрема, на:

  •  безспірний порядок стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків на випадок безробіття на підставі рішення територіального органу Державної служби зайнятості;
  •  порядок підтвердження трудового стажу померлого годувальника за відсутності документів про наявний стаж його роботи;
  • право військовослужбовця, звільненого в запас у зв’язку із закінченням строку дії контракту, на грошову компенсацію за належне йому для отримання жиле приміщення.

У справах щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян містяться правові позиції колегій суддів, зокрема, стосовно:

  •  підстав виключення відомостей про фізичну особу з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;
  •  порядку встановлення вимог під час публічних закупівель до обґрунтування аномально низької ціни;
  • правових наслідків невідповідності учасника торгів кваліфікаційним критеріям, установленим ст. 16 Закону України «Про публічні закупівлі».

Предметом розгляду КАС ВС були також інші питання застосування законодавчих норм, у тому числі процесуального характеру, щодо надсилання судом процесуальних документів до Електронного кабінету користувача, преклюзії повторного позову й наслідків звернення до адміністративного суду з позовом після закінчення строків, установлених законом.