В Одесі намагались викрасти літак через підроблений лист ДБР

В Одесі намагались викрасти літак через підроблений лист ДБР

«В Одесі викрали авто» – занадто примітивно та просто. Новинна стрічка кишить такими випадками. Тому, «герої» цього сюжету, вирішили, що набагато оригінальніше викрасти літак. Проте, як це провернути? Якщо взяти до уваги охорону автостоянки (навіть якщо вона платна), то аеропорт у цьому плані, все ж таки більш надійний. Тож, «герої» вирішили діяти старими та «перевіреними» методами – через підробку документів, адже за даними сайту з продажу літаків «Planesale», вартість такого літака становить 3 200 000 доларів США.

Що це за літак?

Літак АН-74-200, про який йде мова, належить компанії Wallpoint Overseas L.P. (позивач у судовій справі №916/3350/20) – Великобританська компанія, директором якої являється Молод Юрій Олександрович.

Молод Юрій Олександрович розповів нам, що нещодавно йому стало відомо про існування, нібито, контракту з Компанією Aviadynamics LTD про продаж літака, який вони насправді не продавали, оригінал контракту про продаж літака, звісно, не бачили та кошти за нього не отримували.

Молод також зазначив, що розібравшись у справі, вони виявили, що контракт укладався «довіреною особою» Wallpoint Overseas L.P. (Ігорем Стрілцем) та директором невідомої для нього британської Компанії Aviadynamics LTD (Сергієм Русаном), власником якої, як виявилось, і є Ігор Стрілець, який і продав собі літак компанії. Тобто, він мав безпосередню зацікавленість в підписані Контракту, оскільки саме його компанія стає власником літака.

Більш того, діючий директор Wallpoint Overseas L.P, додатково повідомив нам, що довірена особа, яка «продала» літак без його згоди – громадянин РФ, який раніше був вже судимий та відсидів в РФ строк за викрадення літака.

Це вже не перша спроба «викрадення» літака

31 грудня 2020 року, у вигляді «новорічного подарунку», суд наклав арешт на згаданий літак компанії Wallpoint Overseas L.P, за заявою Компанії Aviadynamics LTD, яка тоді пред’явила право на власність, використовуючи нібито укладений контракт, тим самим, намагалась «викрасти» літак через суд.

Розібравшись у справі, 11.02.2021- суд прийняв ухвалу про зняття арешту з літака, а провадження було закрито.

А де ж договір?

Контракт про купівлю-продаж літака, складений від 21.10.2019 року, проте пред’являти його почали з листопада 2020 року. Позивач мав намір призначити експертизу за датою його складання, але оригінал договору купівлі-продажу літака Компанія Aviadynamics LTD – на вимогу суду не надала. Причину пояснила тим, що наразі в провадженні центрального апарату ДБР перебуває кримінальне провадження та оригінали Контракту -  знаходяться у матеріалах досудового розслідування. У зв’язку з чим, «на руках» оригіналу контракту – немає і суду надати не може. На підтвердження своїх слів представник відповідача (адвокат Красондович Дмитро Леонідович) надав завірену ним же копію листа ДБР, у якому зазначалось вищесказане.

То що з підробленими документами?

Представник позивача, адвокат Ліана Джаноян, просто так не залишила дану обставину і направила адвокатський запит до Державного бюро розслідувань. У зв'язку з чим відкрилась нова та неприємна для відповідача обставина, адже, як повідомило ДРБ: «Досудове розслідування у зазначеному  кримінальному провадженні не здійснювалося та не здійснюється. А лист від ДБР слідчим не готувався, не підписувався та до Господарського суду Одеської області не скеровувався, а під зазначеним вихідним реєстраційним номером будь-які документи слідчих Управління не реєструвалися». Тобто суду був наданий підроблений лист Центрального апарату ДБР.

Як розповіла адвокат, така схема ховати документи в матеріалах кримінальної справи є дуже старою. До речі, після цього випадку,  адвокат, котрий подав підроблений лист ДБР - відмовився від справи.

Тож тепер, Молод Ю.О., керівник Wallpoint Overseas L.P., прагне домогтись визнання контракту недійсним у зв’язку зі злочинною домовленістю представників.

20.10.2021р., Господарський суд  Одеської області розгляне справу №916/3350/20 за позовом Компанії Wallpoint Overseas L.P. до Компанії Aviadynamics LTD. про визнання недійсним Контракту про купівлю-продаж цивільного повітряного судна АН-74-200, який належить британській компанії Wallpoint Overseas L.P.

Автор: Ірина Яковлєва