Українцям розповіли правила використання піротехніки у Новорічні свята

Українцям розповіли правила використання піротехніки у Новорічні свята

Новорічні свята можуть стати досить "запальними" аж ніяк не в позитивному ключі. Феєрверки - не іграшка, і навіть дорослі часом не вміють правильно їх використовувати. В результаті, можуть постраждати тварини, природа, перехожі і сама людина, яка і запустила феєрверк. Для того, щоб цього уникнути, необхідно пам'ятати про правила використання піротехніки.

Піротехніка в законодавстві

До розважальних піротехнічних засобів (піротехніки) відносяться: феєрверки, петарди, бенгальські свічки, хлопавки, ракети і так далі.  Їх продаж і використання регулюється ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», а також постановою Кабінету Міністрів №839 «Про затвердження Технічного регламенту піротехнічних виробів».

При цьому, органи місцевого самоврядування мають право самостійно вирішувати питання продажу та використання піротехнічних засобів: на території міста/села/селища можуть встановити заборону на піротехніку.

Штраф

За порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів передбачено накладення штрафу від 595 до 1020 грн з конфіскацією піротехніки (ст.195-6 КУпАП).

Однак, якщо дане порушення вчинила особа, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за це ж правопорушення, то їй загрожуватиме штраф від 1020 до 1700 грн з конфіскацією піротехніки.

За порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму або правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях настає відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу: для громадян - від 85 до 225 грн; для посадових осіб/громадян-суб'єктів господарської діяльності - від 255 до 510 грн (ст.182 КУпАП).

Якщо згадані вище особи вчиняли протягом року подібний проступок, то при повторному порушенні штраф зросте: для громадян від 255 до 510 грн, з конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехніки, інших предметів порушення тиші; для посадових осіб/громадян-суб'єктів господарської діяльності - від 850 до 2550 грн, з конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехніки, інших предметів порушення тиші.

Обмеження за віком при купівлі та використання піротехніки

Часом, не всю піротехніку ви можете придбати - багато що залежить від вашого віку. Обмеження за віком стосується декількох видів піротехнічних засобів. Піротехніка підрозділяється на:

1.Феєрверк:

  • класу 1 (загального використання, мають дуже низький рівень небезпеки і шуму і можуть використовуватися в житлових будинках);
  • класу 2 (загального використання, мають низький рівень небезпеки і шуму і не призначені для використання в житлових будинках);
  • класу 3 (загального використання, що мають середній рівень небезпеки і не призначені для використання в житлових будівлях);
  • класу 4 (професійного використання, що мають високий рівень небезпеки);
  1. Сценічні піротехнічні вироби:
  • класу Т1 (мають низький рівень небезпеки);
  • класу Т2 (мають високий рівень небезпеки і призначені для використання виключно особами зі спеціальною підготовкою);
  1. Піротехнічні вироби, зокрема ті, які призначені для транспортних засобів:
  • класу Р1 (мають низький рівень небезпеки);
  • класу Р2 (мають високий рівень небезпеки і призначені для використання виключно особами зі спеціальною підготовкою).

Таким чином, заборонено продавати або передавати:

  • феєрверки класу 1 - особам до 12 років;
  • феєрверки класу 2 - особам до 16 років;
  • феєрверки класу 3 - особам до 18 років;
  • сценічні піротехнічні вироби класу Т1 і піротехнічні вироби класу Р1 –особам до 18 років.

А також, заборонено продавати або передавати феєрверки класу 4, сценічні піротехнічні вироби класу Т2 і піротехнічні вироби класу Р2 особам, які не мають спеціальної підготовки.

Купувати піротехнічні вироби необхідно тільки в спеціалізованих торгових місцях і вимагати у реалізаторів сертифікат якості. Не намагайтеся робити феєрверки вдома самостійно або купувати їх на стихійних ринках / підземних переходах.

Якщо використовувати піротехніку можна, то за яких умов?

Якщо ваш орган місцевого самоврядування дозволяє на території міста/села/селища продаж і використання піротехніки, то вам варто пам'ятати про рекомендації Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

  1. Уважно ознайомтеся з інструкцією і строго дотримуйтесь вказівок. Кожен виріб повинен бути забезпечений інструкцією, яка містить обмеження в користуванні за віком (чи можна давати в руки дітям) і правила утилізації.
  2. Вивчіть зовнішній вигляд виробу. В обов'язковому порядку на піротехнічному виробі повинні бути нанесені: знак відповідності технічним регламентам та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, який провів процедуру оцінки відповідності піротехнічного виробу.
  3. Переконайтеся, що термін їх придатності не закінчився. Пам'ятайте, що не можна використовувати вироби після закінчення терміну придатності, а також ті, що мають дефекти: зіпсовані, з тріщинами та іншими ушкодженнями корпусу або гніту.
  4. Забороняється запускати петарди, феєрверки, ракети з балконів або в закритих приміщеннях. Запускати феєрверки слід на відстані не менше 100 метрів від будинків та інших об'єктів.
  5. Не можна зберігати піротехнічні вироби біля обігрівачів і опалювальних приладів: батарей, електричних і газових печей.
  6. Не варто носити піротехніку в кишенях і підпалювати, тримаючи в руках. Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, а постарайтеся відразу ж відійти на безпечну відстань - 30-50 метрів. До будь-якого піротехнічного виробу підходите мінімум через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще не наближатися ще довше.
  7. При використанні найпростіших піротехнічних засобів, хлопавок і бенгальських вогнів, слід також дотримуватися певних правил. Вміст хлопавки вилітає з корпусу під тиском, а тому снаряд заборонено направляти в обличчя і на освітлювальні прилади. Хлопавки не можна використовувати поблизу відкритого вогню, свічок тощо. Все це може привести до загоряння конфетті або серпантину.
  8. Кольорові бенгальські вогні виділяють в процесі горіння шкідливі речовини, тому спалювати їх краще тільки на відкритому повітрі, або відразу добре провітрити приміщення.
  9. Пам'ятайте, що поруч з вами можуть бути люди похилого віку, діти, хворі, військові: для них гучні вибухи святкових салютів можуть мати важкі наслідки фізичного і психологічного характеру.

За матеріалами: Міністерство юстиції