Суд оштрафував українця за придбаний товар на AliExpress

Суд оштрафував українця за придбаний товар на AliExpress

Суд оштрафував особу на 850 грн за зберігання GPS-трекеру, який він отримав у подарунок від продавця з AliExpres (за 1 $ США). Технічний пристрій за своїми конструктивними та функціональними можливостями може відноситись до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Про це йдеться у постанові Глибоцького районного суду Чернівецької області від 6 жовтня 2021 року у справі №715/2399/21.

Особа у себе вдома незаконно зберігав спеціальний технічний засіб негласного отримання інформації, а саме GPS-трекер, який можна застосовувати для негласного отримання та фіксації аудіо інформації, так як у нього наявні функції використання картки мобільного зв`язку та віддаленого прихованого аудіо запису, який ним було придбано у 2020 році на торгівельній Інтернет - платформі «AliExpres.com».

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення особа у 2020 році придбав на торгівельній Інтернет-платформі «AliExpres.com» під час розпродажу «Чорна п`ятниця» комплект чохлів для власного мобільного телефону. Під час оформлення замовлення на вказаній платформі представник компанії запропонував скористатися акційною пропозицією та придбати за 1 Долар США «випадковий подарунок» реальна вартість якого може коливатись від 1 до 100 Доларів США. В результаті він отримав невідомий йому пристрій попередньо схожий на флеш-накопичувач. Особа продивляючись відеоролики на сайті «Youtube» встановив, що зазначений GPS-трекер можна застосовувати для негласного отримання та фіксації аудіо інформації, так як у нього наявні функції використання картки мобільного зв`язку та віддаленого прихованого аудіо.

Зазначений технічний засіб він зберігав у себе вдома , але не використовував, оскільки в нього не було підходящої картки оператора мобільного зв`язку.

Згідно висновку спеціаліста, наданий на дослідження технічний пристрій, за своїми конструктивними та функціональними можливостями може відноситись до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Суд визнав особу  винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.195-5 КУпАП та наклав на нього стягнення у виді адміністративного штрафу в розмірі 850 гривень з конфіскацію спеціального технічного засобу негласного отримання інформації, що являє собою GPS-трекер в дохід держави.