Уряд планує звільнити від сплати судового збору учасників бойових дій, які брали участь у війні з РФ

Уряд планує звільнити від сплати судового збору учасників бойових дій, які брали участь у війні з РФ

Комітет Верховної Ради з питань прав людини рекомендує депутатам підтримати у першому читанні законопроєкт №8021 “Про внесення змін до Закону України “Про судовий збір” щодо звільнення від сплати судового збору деяких категорій осіб», яким пропонується звільнити від сплати збору на час воєнного стану учасників бойових дій, що беруть або брали участь у війні з РФ на час дії воєнного стану, а також застосувати аналогічну пільгу до внутрішньо переміщених осіб на час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 5 Закону “Про судовий збір” та доповнити її новими пунктами такого змісту: “Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються:

  • позивачі – у справах щодо порушення прав, визначених Законом України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” на період дії правового режиму воєнного стану на території України та шести місяців після його закінчення;
  • позивачі - учасники бойових дій, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності у період дії правового режиму воєнного стану;
  • позивачі - члени сім’ї військовослужбовців – учасників бойових дій, які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії чи каліцтва або пропали без вісти під час відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

До членів сімей військовослужбовців – учасників бойових дій, які можуть претендувати на пільгу, належать:

  • батьки (якщо вони до досягнення особою повноліття не були позбавлені стосовно неї батьківських прав);
  • інший із подружжя (якщо він (вона) не одружилися вдруге);
  • малолітні та/або неповнолітні діти;
  • утриманці загиблого (померлого).

Як зазначається у пояснювальній записці, на сьогодні, у зв’язку із збройною агресією російської федерації проти України утворюється численна категорія осіб, які вимушені звертатися до суду за захистом своїх порушених прав та інтересів або через необхідність документального підтвердження того чи іншого факту.

До такої категорії осіб відносяться, зокрема, внутрішньо переміщені особи, які нині є дуже вразливими, оскільки цим особам довелось покинути місце свого постійного проживання через бойові дії та втрату житла. Разом з тим, досить часто ці особи стикаються із ситуаціями в яких їх права, як внутрішньо переміщених осіб, порушуються або не в повній мірі забезпечуються у період дії правового режиму воєнного стану. Це призводить до необхідності звернення до суду за захистом порушеного права. Однак не завжди ця категорія осіб має достатній рівень фінансового забезпечення для звернення до суду. Тому з метою спрощення доступу внутрішньо переміщених осіб до суду за захистом або відновленням своїх законних прав виникла необхідність встановлення їм пільги щодо сплати судового збору на період дії воєнного стану.

У свою чергу, відповідно до пункту 12 частини першої статті 5 Закону України “Про судовий збір” від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, - у справах, пов’язаних з виконанням військового обов`язку, а також під час виконання службових обов’язків. Законодавець пропонує розширити застосування пільги та поширити її на близьких родичів загиблих бійців.