Постанова ВС: у разі встановлення недоліків товару, на який НЕ надана гарантія якості, існує презумпція вини покупця

Постанова ВС: у разі встановлення недоліків товару, на який НЕ надана гарантія якості, існує презумпція вини покупця

У разі встановлення недоліків товару, на який НЕ надана гарантія якості, існує презумпція вини покупця. Саме він в суді має доводити, що недоліки виникли ДО передачі йому товару.

Постанова КГС ВС від 20.01.2022 у справі № 910/18335/20 щодо відповідальності продавця за недоліки товару, на який надана гарантія.

Гарантійний строк – це період в часі, протягом якого постачальник гарантує якість товару та можливість його використання за призначенням за умови дотримання споживачем правил експлуатації або зберігання виробу.

Саме протягом вказаного строку, який за загальним правилом обчислюється з моменту передання товару покупцеві, постачальник виконує гарантійні зобов’язання, несе відповідальність за дотримання вимог щодо якості поставленого товару, які обумовлено сторонами або встановлено положеннями чинного законодавства.

Відповідальність продавця за недоліки товару може наставати у випадках, якщо недоліки виникли до передання товару покупцеві або якщо їх виникнення обумовлене причинами, що виникли до передачі товару. І, відповідно, коли недоліки товару виявлені після переходу до покупця ризику випадкової загибелі та випадкового знищення товару, саме на покупця в такому випадку покладається обов’язок доведення того, що недоліки чи їхні причини виникли до передачі йому товару.

Водночас у разі встановлення недоліків товару, на який надана гарантія щодо якості (встановлено гарантійний строк), існує презумпція вини постачальника (виробника). Тоді для звільнення себе від відповідальності саме постачальник (виробник) повинен довести, що дефекти виникли внаслідок порушення покупцем (споживачем) правил експлуатації або зберігання виробу.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 20.01.2022 у справі № 910/18335/20 можна ознайомитися за посиланням – http://reyestr.court.gov.ua/Review/102891959.

Раніше ми писали: У разі встановлення недоліків товару, на який надана гарантія якості, існує презумпція вини постачальника (виробника). Саме він в суді має доводити вину покупця.