Новопризначений голова ООАС розповів про управлінські плани та складнощі роботи суду під час війни

Новопризначений голова ООАС розповів про управлінські плани та складнощі роботи суду під час війни

Нещодавно, збори суддів Одеського окружного адміністративного суду обрали Анатолія Анатолійовича Радчука головою суду. Тож новопризначений голова ООАС розповів нам у інтерв'ю про свої управлінські плани, а також про тонкощі та складнощі роботи суду під час війни.

- Добрий день, Анатолію Анатолійовичу! Вітаємо Вас із призначенням на посаду голови Одеського окружного адміністративного суду. Чудова нагода зустрітись, дізнатись Ваші управлінські плани і цікаво почути інформацію про роботу суду під час війни.

- Добрий день! Дякую за привітання! Мені приємно, що маю можливість розповісти про тонкощі та складнощі роботи суду у такий важкий для нас всіх час. Почнімо з того, що ніхто не був готовий до таких умов життя й роботи. Але колектив ООАС завжди демонстрував гарні показники роботи у будь-які часи – чи то неймовірного навантаження та низьких заробітних плат, чи то часів ковіду. То і в теперішніх умовах можна говорити про відважність наших працівників. Адже кожний свідомий громадянин зараз перебуває на своєму фронті роботи, де він надає максимум підтримки та допомоги нашій нескореній країні. Я ціную кожного з нашого колективу за відданість та роботу, яка щоденно виконується заради суспільства та забезпечення громадянам права на справедливий суд.

Формально введення воєнного стану не впливає на процес здійснення судочинства, але певні корективи в роботу були внесені.

- Чи є якісь особливості роботи суду під час повітряних тривог? Як взагалі реагуєте на них?

- Так, звісно, реагуємо. Наказом був визначений алгоритм дій під час повітряної тривоги. Оскільки в будівлі немає укриття, ми рекомендуємо учасникам процесів та відвідувачам слідувати до найближчого укриття - паркінг, що знаходиться навпроти суду. Крім того, в цей час припиняється проведення прийому громадян задля їхньої ж безпеки, адже приміщення суду розташоване біля об’єктів критичної інфраструктури. Однак прийом вхідної кореспонденції здійснюється через спеціальну скриньку та електронні ресурси.

- А якщо тривога лунає під час судового засідання?

-   В такому випадку суддя оголошує перерву в розгляді справи і всі переходять у безпечне місце. У випадках, коли одразу після оголошення тривоги (чи до сповіщення) чутно вибухи, рекомендуємо перебувати біля опірних стін у коридорних приміщеннях 1 поверху з дотриманням правила двох стін, або слідувати до підвального приміщення в будівлі суду. Деколи тривога триває й по 3-4 години, і колектив вимушений залишатись ввечері працювати, виходити на роботу у вихідні. Крім навантаження, яке останні два роки було понаднормовим, та скрутного фінансового стану через низький рівень заробітних плат наразі працівникам важко й психологічно. Але в жодному випадку ми не скаржимося, а, навпаки, намагаємось підтримувати один одного та не піддаватись зайвим емоціям.

- Дуже цікавить питання електронного судочинства під час відключення електроенергії, яке буває останнім часом.

- Доречне питання, дякую! Скажу з гордістю -  мені здається, ми єдиний суд в Україні, де встановлені сонячні батареї, які надають нам можливість економити споживання електроенергії та працювати під час відсутності електропостачання. Живлення від батарей вистачає для роботи канцелярії, тобто прийом вхідної кореспонденції в цей час здійснюється, також функціонує декілька залів судових засідань. На сьогодні ми маємо план, як найближчим часом створити умови роботи іншої частини будівлі суду у випадку відключення електропостачання. Але, наголошую, що наразі відвідувачі не відчувають жодних обмежень та мають можливість як подавати документи, так і отримувати їх.

- Так, ситуація з відключеннями та постійними тривогами дійсно складна. Однак, знаючи Ваш колектив, впевнені, що впораєтесь! Хочеться запитати, які ж Ваші плани на посаді голови суду?  

- Для мене велика честь бути обраним головою саме колективу Одеського окружного адміністративного суду. На мою думку, це найкращий колектив, де всі процеси злагоджені, де панує привітна та дружня атмосфера, де професіоналізм та професійний розвиток, доступність, відкритість  завжди мали важливе значення. Я ж, у свою чергу, намагатимусь зробити все залежне від мене, аби колектив не пожалкував про висловлену мені довіру та свій вибір.

Що ж до планів, то, звісно, вони є. Звичайно, що у мирний час ці плани були б дещо інші, однак навіть під час війни ми не повинні зупинятись на досягнутому, маємо працювати над покращенням надання послуг та підвищенням рівня довіри до судової гілки влади. І я переконаний, що ми з гідністю разом подолаємо ці тимчасові перепони, працюючи заради Перемоги рідної України!